Fotograf: Kenta Jönsson / Bildbyrån

”Vi vill vara med i toppen”

Södertälje BBK är laget som alltid vill vara med i toppstriden. Den här säsongen ska vägen dit gå, bland annat, genom att ge 16-årige William Kermoury chansen på allvar.
– Han kommer få en betydande roll hos oss, säger tränaren Ludwig Degernäs.

Nedräkningen kan börja – idag är det endast 13 dagar kvar! Söndagen 18 oktober är det äntligen premiärdags för SBL Herr. I en stor artikelserie inför ligastarten tar vi temperaturen på spelarna, tränarna och klubbdirektörerna i varje klubb. Häng med här på sblherr.se varje dag fram till premiären – idag är det dags för Södertäljes coach Ludwig Degernäs!

Headcoach Ludwig Degernäs och Södertälje BBK bestämde sig tidigt. Prio i spelarrekryteringen var att bygga upp en stark svensk stomme. Och det har man verkligen gjort.

Södertälje har rutinerade nyckelspelare som Martin Pahlmblad, Dino Pita, Anton Gaddefors och Viktor Gaddefors under kontrakt. Lägg sedan till att man värvat tillbaka forwarden Lazar Radosavljevic.
– Lazar är en i mitt tycke väldigt smart basketspelare som hjälper oss att stretcha golvet mycket mer på position fem. Jag hoppas och tror att det kommer ge oss en annan dimension i vårt offensiva spel, säger Ludwig Degernäs.

Vad har ni letat efter när ni byggt det här laget?
– Först och främst är det karaktärer. Martin (Pahlmblad) har varit här så länge och är vår ”heart and soul” med sina kvaliteter som människa och spelare. Att sedan kunna addera spelare med rutin har varit en viktig faktor. Jag är nöjd med den stomme av svenska spelare som vi har byggt upp.

Ovan nämnda spelare är alla erkända på SBL-nivå. Men den här säsongen kommer Södertälje BBK även ge chansen till en av landets stora guardtalanger.

Förra året skrev Södertälje ett femårskontrakt med 16-årige William Kermoury. Den här säsongen är planen att han ska få chansen på riktigt.
– Det ska bli spännande att följa William. Han har börjat gymnasiet i Södertälje och kommer att få en betydande roll hos oss. Som laget är byggt kommer han att vara vår back-up point guard, säger Degernäs och fortsätter:
– Grabben är väldigt fokuserad och brinner för basket. Han har fysiken och speluppfattningen för att kunna ta den rollen och verkligen få erfarenhet. Det är någonting som han måste bygga på sig och det är en investering för framtiden. Både för honom och oss som klubb.

Och när det gäller målsättningen för Södertälje i SBL Herr är allt precis som vanligt. Ludwig Degernäs och hans gäng vill tillhöra toppen.
– Södertälje har genom alla år velat vara med i toppen och fightas. Om vi är favoriter eller om det är något annat lag är för tidigt att säga. Men om man jobbar eller spelar i Södertälje så vill man vara med i toppen.

Text: Max Wiik

 

TIDIGARE ARTIKLAR i SERIEN:
4 oktober: Osjälviskt och snabbt Nässjö att vänta
3 oktober: Succétränarens resa från botten till toppen
2 oktober: Fryshusets plan – fokus på unga spelare
1 oktober: Schüberg vill motbevisa sina tvivlare
30 september: SBL:s veterancoach siktar högt
29 september: “Det är som att jag är mina lagkamraters pappa”
28 september: Förändringarna som ska lyfta Södertälje i längden
27 september: Nyckelroll för Dawit att vänta i Umeå
26 september: Nya arenan har lyft Jämtland
25 september: Kaptenens varning till motståndarlagen
24 september: ”Vi kommer inte att vara rädda för att ta skott tidigt på klockan”
23 september: Mosesson vet vad som krävs för att nå final
22 september: Balibrea redo att ta Umeå till nästa nivå
21 september: Pahlmblad tackar tränaren för offensiva lyftet

Dela inlägget