Fotograf: Simon Hastegård / Bildbyrån

Schüberg vill motbevisa sina tvivlare

Tim Schüberg, 25, har gått från försvarsspecialist – till ledare med stort offensivt ansvar. Säsongen 2020/2021 ska Norrköping Dolphins-guarden motbevisa sina belackare.
– Det finns alltid folk som vill hata på en, säger Schüberg.

Nedräkningen kan börja – idag är det 17 dagar kvar! Söndagen 18 oktober är det äntligen premiär för SBL Herr. I en stor artikelserie inför ligastarten tar vi temperaturen på spelarna, tränarna och klubbdirektörerna i varje klubb. Häng med här på sblherr.se varje dag fram till premiären – idag är det dags för Norrköping Dolphins lagkapten Tim Schüberg!

Säsongen 2014/2015 debuterade Tim Schüberg i SBL Herr. Då var han 19 år gammal och klev in i Sveriges högstaserie med Solna Vikings. Schüberg fick, till skillnad från många andra rookies, förtroende direkt tack vare sina defensiva kvaliteter.

Efter en säsong i Solna gick flyttlasset till Norrköping. Och den här hösten gör han sitt sjätte raka år med Dolphins.
– Det är en trivsam klubb och härlig stad. Jag gillar min situation i Norrköping. Om jag jämför med hur det var i Solna så har Norrköping varit ett stort steg framåt, säger Tim Schüberg.

Vad förväntar du dig av år sex?
– Jag förväntar mig samma sak som varje år. Vi går för guldet. Det måste man alltid – annars är det inte värt att spela. Guld är fortfarande förhoppningen.

Under de första åren med Norrköping Dolphins hade Tim Schüberg framför allt defensiva uppgifter. Men de senaste två säsongerna har han fått ta mer och mer ansvar offensivt. Det ledde till att han i fjol snittade ett karriärbästa i både poäng (9.8) och assist (5.4) per match.
– Tidigare har jag mest haft en försvarsroll. Nu har jag har fått axla fler uppgifter på andra områden. Det är kul! Jag gillar nya utmaningar och att få testa sig fram. Se vad man är bekväm med, säger Schüberg.

Vad vill du göra ännu bättre den här säsongen?
– Jag vill kunna leda laget på ett mycket enklare sätt. Jag vill ha bättre kontroll över mig själv, bättre statistik och inte lika mycket fouls kanske (skratt).

I en tidigare intervju med SBL Herr berättade Dolphins-tränaren Mikko Riipinen att han inte tycker Tim Schüberg och Felix Terins har fått den respekt de förtjänar i svensk basket.

Tim Schüberg själv försöker att inte bry sig om vad andra tycker.
– Alla har sin egen åsikt. Man får ta det med en nypa salt. Om folk tycker att man är överskattad så får man visa dem att man inte är det.

Finns det personer som du vill motbevisa?
– Så klart det finns. Det finns alltid folk som vill hata på en. Det enda man kan göra är att visa dem att de har fel.

När Tim Schüberg nu kliver in på sin femte raka säsong med Norrköping Dolphins har han blivit en av klubbens stora kulturbärare. Han säger att Norrköping har blivit hans hem.
– Norrköping har blivit ett hem. Men alla dörrar finns öppna i framtiden. Just nu ser det dock ut som att Norrköping kommer vara mitt hem för evigt. Sen vet man aldrig vad som händer framöver.

Text: Max Wiik

 

TIDIGARE ARTIKLAR i SERIEN:
30 september: SBL:s veterancoach siktar högt
29 september: “Det är som att jag är mina lagkamraters pappa”
28 september: Förändringarna som ska lyfta Södertälje i längden
27 september: Nyckelroll för Dawit att vänta i Umeå
26 september: Nya arenan har lyft Jämtland
25 september: Kaptenens varning till motståndarlagen
24 september: ”Vi kommer inte att vara rädda för att ta skott tidigt på klockan”
23 september: Mosesson vet vad som krävs för att nå final
22 september: Balibrea redo att ta Umeå till nästa nivå
21 september: Pahlmblad tackar tränaren för offensiva lyftet

Dela inlägget