Fotograf: Bildbyrån (montage)

SBL:s veterancoach siktar högt

Resan som BC Luleås Peter Öqvist har gjort är både lång och kort. Lång, om man tänker på att han i år går in i sin 18:e säsong som coach i SBL. Kort, om man ser på att han och familjen nu är bosatt i luleåstadsdelen Bergnäset, bara åtta kilometer från Porsön, där Öqvist växte upp.

Nedräkningen kan börja – idag är det 18 dagar kvar! Söndagen 18 oktober är det äntligen premiär för SBL Herr. I en stor artikelserie inför ligastarten tar vi temperaturen på spelarna, tränarna och klubbdirektörerna i varje klubb. Häng med här på sblherr.se varje dag fram till premiären – idag har turen kommit till BC Luleås tränare Peter Öqvist!

18:e SBL-säsongen på raken – med råge flest säsonger av alla aktiva coacher. Jag undrar hur stor del som är rutin och hur stor del som är inspiration när han går in i en ny säsong numera.
– Lika delar av båda. Man får vakta sig som tusan för att tro att rutin kommer ta dig någonvart. Passionen och viljan att vidareutvecklas måste vara hög. Annars åker man på pumpen. Vi behöver vara duktiga på att bygga gruppen, i och med att vi till stora delar har nytt manskap. Vi måste även hänga med i hur spelet utvecklats och hur vi kombinerar det med de nya spelare vi har. Vi vill få ut det mesta, menar Öqvist.

Silly season var lite annorlunda i och med pandemin och känslan är att BC Luleå har haft extra mycket tålamod i år.
– Utan tvekan har det varit en annorlunda och orolig marknad där ute. Det är tuffa tider och svårt att uppskatta hur ekonomin kommer se ut i framtiden. Det var klokt av oss ta det ganska försiktigt och verkligen känna att vi tar korrekta beslut, säger Öqvist.

“Gör en omvärldsanalys”
BC Luleå låg lite senare i värvningsprocessen än konkurrenter som till exempel Jämtland och Borås. Var detta något man utnyttjade? Gjorde man värvningar för att matcha de spelare som konkurrenterna redan hade på plats?
– Nej. Det är klart att vi gör en omvärldsanalys, men vi avvänder den inte för att matcha upp mot konkurrenterna. Istället tänker vi att vi vill bygga ett lag – en produkt – som håller så hög nivå som möjligt och som är så attraktiv som möjligt, förklarar Öqvist.

Du växte upp med 90-talets NBA och var själv väldigt lik Jalen Rose i hur du spelade. Men var du verkligen tvungen att kopiera Indiana Pacers med två Davis på forwardspositionerna?
– Det var tillfälligheter helt enkelt, skrattar Öqvist.

Det känns som att den amerikanska trion Steven Davis, Antonio Davis Jr. och Toure’ Murry kommer bli dominant i årets BC Luleå och så här beskriver Peter Öqvist själv valen av utländska spelare.

Steven Davis:
– Från början var tanken att behålla så stor del av laget som möjligt. Steven Davis hade gjort gott intryck under den tid han spelade för oss. Med honom visste vi vilken spelare och människa vi skulle få och hur bra han är att ha i laget.

Antonio “AJ” Davis Jr:
– Vi tittade på AJ redan förra julen. Han ger oss ytterligare ett pinnhål i storlek. Detta utan att vi tappar fart. AJ är en spelskicklig forward som skyddar korgen och tar returer. Offensivt är han skicklig och kan verkligen lira. AJ är inte en femma – mer en modern position fyra. Min förhoppning är att vi blir ganska svåra att matcha upp.

Toure’ Murry:
– Det kändes som en riktig win-win när vi fick tag på Toure’. Han hamnade i en renodlad Quarterback-roll i Benfica förra säsongen. Det gjorde kanske att han inte fick napp i högre ligor tidigt. Hos oss får han gå tillbaka till en scorande roll där han kan glida mellan olika positioner. Jag tror att Toure’ är som bäst i den rollen.

Innan vi avslutar intervjun frågar jag vad som ska hända här näst i Peter Öqvists liv.
– Jag ska planera en eftermiddagsträning. Sedan hoppas jag få avnjuta en scrimmage mellan NIU och RIG och där se några unga talanger med brinnande iver och potential.

Text: Magnus Stråhle

 

TIDIGARE ARTIKLAR i SERIEN:
29 september: “Det är som att jag är mina lagkamraters pappa”
28 september: Förändringarna som ska lyfta Södertälje i längden
27 september: Nyckelroll för Dawit att vänta i Umeå
26 september: Nya arenan har lyft Jämtland
25 september: Kaptenens varning till motståndarlagen
24 september: ”Vi kommer inte att vara rädda för att ta skott tidigt på klockan”
23 september: Mosesson vet vad som krävs för att nå final
22 september: Balibrea redo att ta Umeå till nästa nivå
21 september: Pahlmblad tackar tränaren för offensiva lyftet

Dela inlägget