Fotograf: Bildbyrån (montage)

Förändringarna som ska lyfta Södertälje i längden

Coronapandemin slog hårt mot Södertälje BBK. Men klubbdirektören Johan Strömwall har genomfört förändringar som ska bära frukt i framtiden.
– Vi har en stor framtidstro även om det varit ett tufft år, säger han.

Nedräkningen kan börja – idag är det 20 dagar kvar! Söndagen 18 oktober är det äntligen premiär för SBL Herr. I en stor artikelserie inför ligastarten tar vi temperaturen på spelarna, tränarna och klubbdirektörerna i varje klubb. Häng med här på sblherr.se varje dag fram till premiären – idag är Södertälje BBK:s klubbdirektör Johan Strömwall i fokus!

När Coronapandemin bröt ut på allvar slog den hårt mot idrottsföreningar i hela Sverige. En av de SBL-föreningar som drabbats hårdast är Södertälje BBK.

Förutom ett inställt slutspel tvingades man även meddela att ungdomsturneringen Scania Cup inte kunde genomföras.
– Den är jätteviktig för oss ur en ekonomisk synvinkel. Sen har vi uthyrningsverksamhet av vår hall som också blivit inställd, säger klubbdirektören Johan Strömwall i en intervju med SBL Herr.

Hur har ni lyckats parera det?
– Vi har gjort resultattapp på uppåt fyra miljoner som vi fått åtgärda med kraftfulla besparingar, korttidspermitteringar och att tre personer fått sluta.

Han fortsätter:
– Vi har gjort så gott vi har kunnat. Vi har precis presenterat ett bokslut där vi gör ett rejält minus men det hade kunnat vara mycket mer.

Klubbdirektör Johan Strömwall har gjort en rad förändringar i klubben som han hoppas ska bära frukt i framtiden. Bland annat att alla lag inom föreningen numera heter Södertälje BBK.
– Jag är förväntansfull att se var vi är om tre år när vi genomfört de förändringar och processer som vi startat upp. Vi tog beslut efter en noggrann process av en arbetsgrupp att det ska vara grönt och vitt och SBBK.

Han fortsätter:
– Det kommer vi att jobba hårt för att profilera. Vi har inte synts nog mycket ute på stan och bland barn och ungdomar. Med jackor, souvenirer, kepsar och sånt. Det har varit oklart vad det ska stå på kepsarna till exempel.

Johan Strömwall är själv elithockeyspelare i grunden och har varit klubbdirektör för bland annat Luleå Hockey och Södertälje SK.

Han ser stora likheter mellan var Luleå Hockey befann sig för 15 år sedan och var Södertälje BK är nu.
– Vi är i gränslandet mellan företag och idrottsförening. Om än i mindre skala då vi inte omsätter lika mycket som elitserielaget Luleå gjorde på den tiden.

Vilka fler förändringar har ni gjort?
– Vi har nu ett gemensamt medical team för både dam- och herrlaget nu så att damerna har lika bra service. Vi har steppat upp nivån vad gäller fystester och fysträning i hela föreningen. Vi satsar hårt på ungdomsledare, utbildning och support till dem. Det hoppas vi ska bära frukt om några år.

Johan Strömwall fortsätter:
– Vi har en stor framtidstro även om det varit ett tufft år. Och det är fortfarande tufft ekonomiskt.

Text: Max Wiik

 

TIDIGARE ARTIKLAR i SERIEN:
27 september: Nyckelroll för Dawit att vänta i Umeå
26 september: Nya arenan har lyft Jämtland
25 september: Kaptenens varning till motståndarlagen
24 september: ”Vi kommer inte att vara rädda för att ta skott tidigt på klockan”
23 september: Mosesson vet vad som krävs för att nå final
22 september: Balibrea redo att ta Umeå till nästa nivå
21 september: Pahlmblad tackar tränaren för offensiva lyftet

Dela inlägget