Fotograf: Johan Löf / Bildbyrån

Nyckelroll för Dawit att vänta i Umeå

Allt är sig inte likt i Umeå BSKT inför säsongen 2020/2021. Knappt något om man ska vara ärlig. Jesper Gustavsson, som tränade laget i åtta säsonger, coachar i Ungern, samtidigt som trotjänare som Egal Saleman, Albin Frank och André Nilsson valt att lämna klubben. Men en starkt lysande stjärna består. Han heter Nathan Dawit och nya coachen Boris Balibrea har valt att bygga laget kring honom.

Nedräkningen kan börja – idag är det 21 dagar kvar! Söndagen 18 oktober är det äntligen premiär för SBL Herr. I en stor artikelserie inför ligastarten tar vi temperaturen på spelarna, tränarna och klubbdirektörerna i varje klubb. Häng med här på sblherr.se varje dag fram till premiären – idag är det dags för Umeå BSKT:s Nathan Dawit!

Nathan Dawit har just kommit hem från förmiddagsträningen och gör inte så mycket mer än att återhämta sig när jag når honom på telefon. Stockholmaren, som gör sin andra sejour i björkarnas stad, har en lägenhet i stadsdelen Ålidhem och pluggar till biomedicinsk analytiker vid Umeå universitet. Samtidigt är han bästa spelaren i Umeå BSKT:s SBL-lag.

Man hade kunnat tänka sig Nathan Dawit som en logisk och väldigt bra värvning för SBL-nykomlingen Fryshuset (Dawit har JKS som moderklubb men representerade även Fryshuset tidigt). Fast det blev aldrig något av det. Dels för att Dawit är mitt inne i studierna och dels för han redan hade skrivit på för Umeå när det stod klart att Fryshuset skulle spela i SBL.

Umeå BSKT och nya coachen Boris Balibrea har uttalat att man bygger laget kring Nathan Dawit, som ett slags “franchise player”. Något som Dawit själv aldrig varit med om förut.
– Det skulle i så fall vara året då jag skadade knät allvarligt. Att laget byggs på det viset är kul även om jag inte ser något speciellt med det. Jag kommer så klart att få ta mer ansvar då jag tillhör de äldre. Men ingen är mer viktigt än någon annan i laget, resonerar Nathan Dawit.

När coach Balibrea blev ombedd att tippa en intern MVP (Most Valuable Player) för säsongen så var det ingen tvekan om att han tror på Nathan Dawit.
– Det är kul att coachen tror på mig så mycket. Det får en att se fram emot att spela när någon tror på en så. Men någon press i och med det känner jag faktiskt inte, hävdar Dawit.

I Umeå blir det onekligen en nystart i höst då laget för första gången på åtta år kommer att spela utan Jesper Gustavsson som coach och utan trotjänarna Egal Saleman, Albin Frank och André Nilsson, för att nämna några.
– Det känns tråkigt att de inte spelar vidare men samtidigt blir det en nytändning för Umeå BSKT också. Det känns kul med förändringar, säger Dawit.

Med ny coach och till stora delar nya, unga och hungriga spelare i truppen så är utsikterna för Umeå BSKT kanske lite annorlunda den här säsongen jämfört med tidigare år?
– Det är såklart svårt att säga nu i och med laget inte är klart. Men jag kan säga: Det kommer inte vara lätt att möta oss. Jag skulle ljuga om jag sa att vi inte har tuffa och jobbiga träningar, men det är exakt vad vi behöver. Vårt lag är hungrigt och har mycket energi. Vi kommer att göra det svårt för många motståndare, lovar Dawit.

Kommer publiken att se skillnad på lagets spel i år jämfört med förra året?
– Det tror jag definitivt. Vi kommer att bjuda på rolig basket, meddelar Dawit.

Innan vi avslutar intervjun berättar Nathan att han strax ska ta en “nap” eftersom ännu en tuff och jobbig träning väntar redan klockan 18:30. Som Ingemar Stenmark sa en gång i tiden: “Ju mer jag tränar desto mer tur har jag”.

Text: Magnus Stråhle

 

TIDIGARE ARTIKLAR i SERIEN:
26 september: Nya arenan har lyft Jämtland
25 september: Kaptenens varning till motståndarlagen
24 september: ”Vi kommer inte att vara rädda för att ta skott tidigt på klockan”
23 september: Mosesson vet vad som krävs för att nå final
22 september: Balibrea redo att ta Umeå till nästa nivå
21 september: Pahlmblad tackar tränaren för offensiva lyftet

Dela inlägget