Fotograf: Montage

Ny amerikan klar för Jämtland

Jämtland Basket har varit en av de mest offensiva klubbarna under sommaren inför den kommande SBL-säsongen. Nu är det klart att den 24-årige amerikanske guarden Zach Lewis blir Östersundslagets tionde spelare.

Zachary ”Zach” Lewis från Connecticut i östra USA inledde proffskarriären för Boncourt i den schweiziska ligan 2018 och hade en stark rookiesäsong med 21 poäng, 5 returer och 5 assists 2018-2019. Med sina 191 centimeter har han bra storlek, kan spela båda guardpositionerna och kan göra poäng både från distans och attacker mot korgen. Efter succén i Schweiz var tanken att gå till någon av de större ligorna i Europa, men till slut blev det ganska sent klart med ett jobb i Bulgarien och fem matcher under våren innan Covid-avbrottet.

Under sommaren har Zach förberett sig hemma i USA och var mer angelägen att inte vänta för länge den här gången.
– Jag vill tacka coach och klubbdirektör för att de tror på mig som person och spelare och för att jag fått den här möjligheten att spela för Jämtland den här säsongen. Vi har haft en bra dialog och jag känner till Adnan (Chuk) sedan hans säsong i Schweiz. Hans lag är alltid tuffa och konkurrenskraftiga. Jag tror vi har alla möjligheter att nå framgång, segrar och glädje för fansen i Östersund och jag ser verkligen framemot att få vara en del av den här klubben, säger Jämtlands senaste nytillskott Zach Lewis.

Valet av Zach Lewis och tränaren Adnan Chuks kontakter i Schweiz har alltså en tydlig koppling.
– Förutom att hans statistik och rörelsemönster fick oss att höja på ögonbrynen så fanns även intresse kring Zach från toppklubbarna i Schweiz vilket gjorde oss än mer intresserade. När vi pratade med honom så fick vi även en bra känsla av att han är mycket angelägen om att jobba hårt för en lång proffskarriär, ta stort ansvar och utvecklas inte minst sitt försvarsspel. Att han har förmåga att göra poäng har han bevisat och vi tror han kommer att passa in bra tillsammans med våra övriga guards, säger Adnan Chuk.

>>> SILLY SEASON 2020/21: Så är läget i ditt lag – just nu! <<<

Med Zach Lewis under kontrakt har Jämtland tio spelare klara för SBL 2020-2021. Truppen ser onekligen intressant ut med en balanserad åldersmix. Klubben har möjlighet att förstärka med ytterligare en utländska spelare, sannolikt en större insidespelare, men om och när det är genomförbart är i dagsläget oklart.
– Med den osäkerhet vi befinner oss så kommer vi att vänta med nästa rekrytering. Vi behöver helt enkelt en framgångsrik försäljningsperiod under augusti och kanske även september innan vi kan ta något beslut. Vi behöver få mer på fötterna vad gäller eventuella restriktioner kring publik i arenan och vi behöver se reaktionen från våra samarbetspartners vad gäller nivån på den här sista spelaren. De känslan vi tror på och vill förmedla till marknaden är att om vi landar en riktigt bra centerforward så har vi skapat förutsättningar för något riktigt bra, säger Micke Bernervall, ordförande i Jämtland Basket.

Om klubben lyckas att skapa förutsättningar för ytterligare en importrekrytering så återstår en eller flera utvecklingsplatser i A-truppen till de nu tio spelarna under kontrakt.

Text: Jämtland Basket

Dela inlägget