Fotograf: Bildbyrån (montage)

Klart med ny pointguard till Jämtland

Han blev tillsammans med Jämtland Baskets huvudtränare Adnan Chuk svensk mästare med Norrköping Dolphins 2018 – nu är det klart att veteranen Eugene Harris blir Östersundslagets pointguard.

Finalserien 2018 tillhör en av SBL:s mest klassiska där Norrköping Dolphins vände ett 2-3 underläge i matchserien mot BC Luleå och kunde bärga klubbens femte SM-guld (inkluderat Hagebys seger 1980). En av förgrundsfigurerna var amerikanske pointguarden Eugene Harris som kom in som skadeersättare för Jonell Smith en bit in på säsongen. Nu är det alltså klart att den 34-årige veteranen följer med sin förre tränare, Adnan Chuk, till Jämtland Basket.

Den 187 centimeter långe spelfördelaren från Pittsburg, Pennsylvania har en lång proffskarriär och har efter fyra års collegespel på High Point University passerat ligorna i Georgien, Litauen, Cypern, Makedonien, Ukraina, Ungern, Polen, Venezuela, Tyskland, Sverige, Bulgarien och i fjol en kortare sejour i Slovakien innan även den ligan stängdes på grund av Corona.

Det är alltså en mycket erfaren herre som skall vara Adnan Chuks förlängda arm och leda de Jämtländska styrkorna under säsongen 2020-2021.
– Vi har tittat på ett stort antal spelare men ”Gino” var med i våra tankar tidigt. Hans erfarenhet och att vi jobbat tillsammans tidigare var förstås viktiga orsaker till att vi kunde landa det här. Harris är en ledare med stort basketkunnande, bevisat att han kan och vill vinna och tar gärna stort ansvar när matcherna ska avgöras, säger Adnan Chuk om sitt senaste nyförvärv.

>>> SILLY SEASON 2020/21: Så är läget i ditt lag – just nu! <<<

Fjolårssäsongen blev ovanligt kort för Eugene Harris som väntade till efter nyåret innan han skrev på för Handlova i den slovakiska högsta serien. Efter endast tre matcher där han snittade 15 poäng per match avbröts ligan på grund av Coronaviruset. Den korta fjolårssäsongen ser inte den 34-årige amerikanen enbart negativt på.
– Man vill så klart spela så många matcher som möjligt men samtidigt så fick jag en längre tid att förbereda mig inför den här säsongen. Ser fram emot att komma tillbaka till Sverige och jag och Adnan har ju goda minnen från 2018. Nu kommer det att krävas hårt arbete från hela klubben och truppen men jag hoppas att jag kan vara med och bidra till att vi blir så bra som vi kan vara, säger Eugene Harris.

Jämtland Basket har med Eugene Harris nio spelare kontrakterade. Ytterligare minst tre spelare skall tillkomma innan den planerade träningsstarten 1 september och seriestarten 20 oktober. Sannolikt kommer två av dessa vara importspelare.
– Vi har en viktig period framför oss den närmaste tiden där svaren vi får från näringslivet kring samarbeten kommer att vara avgörande för vilka spetsspelare vi kan närma oss. Gissar jag så kommer vi att få avvakta med åtminstone en spelare tills vi har mer information kring försäljning och eventuella restriktioner, säger Jämtlands klubbdirektör Pecka Johansson.

Jämtland öppnar årets SBL med bortaderby mot Umeå BSKT 20 okt.

Text: Jämtland Basket

Dela inlägget