Fotograf: Johan Axelsson / Bildbyrån

Johansson är tillbaka i Jämtland

20-årige guarden Adam Johansson återvänder till moderklubben Jämtland Basket efter en säsong i norska högstaligan.

Ytterligare en hemvändare är klar för Jämtland Baskets ligatrupp. Det är Östersundsfödde guarden från Odensala, Adam Johansson, som kommer hem efter en säsong i norska Gimle. Laget från Bergen slutade på tredje plats i norska högsta ligan, BLNO, efter att laget vunnit de sista 11 matcherna i grundserien och var på god väg mot NM-finalen när det norska slutspelet ställdes in på grund av corona-pandemin.

Den unge svenske guarden, med 48 U-landskamper och två EM-slutspel i bagaget, fick stort förtroende från coach Audun Eskeland som tillsammans med förre Jämtlandscoachen Mathias Eckhoff även ansvarar för det norska landslaget. Adam loggade in på 30 minuter per match med ett snitt på 13 poäng.

För Johansson, har en säsong utomlands varit givande.
– Ja, det har varit bra. Vi har tränat hårt och jag har fått spela mycket. Det har väl gott helt okej, säger Adam Johansson

Hur står sig norska ligan i förhållande till svenska SBL?
– Den svenska är bättre men toppen i BLNO är ändå bra tycker jag. Några av spelarna har ju spelat i SBL som Eric Gilchrese (fd Umeå), Stian Mjös och Toomas Raadik i Jämtland.

Hur ser du på nästa säsong och Jämtlands möjligheter?
– Det är tidigt ännu men jag är rätt säker på att vi kommer ha hög målsättning och att vi kommer vara förberedda när säsongen drar igång, säger Johansson.

Pointguarden, som mäter 191 cm, har kanske sina främsta styrkor i det offensiva spelet med god bollbehandling, passningsspel och spelförståelse. Försvarsspelet har också förbättrats under senaste säsongen.
– Som 20-årig pointguard är det tufft att bryta mark i SBL och det krävs både pannben och tålamod för att lyckas och det har Adam. Vi räknar med honom redan till hösten och ser förstås även utvecklingspotentialen på sikt, säger Jämtlands nye tränare Adnan Chuk.

För Jämtland Baskets del innebär Adam Johanssons återkomst att ytterligare en egen producerad spelare återvänder till klubben:
– I första hand handlar det om spelarnas utveckling och att det finns en roll som passar in i truppen – sedan är det förstås extra roligt att kunna visa upp de här killarna som gått via Miniligan i Torvalla, varit bollkallar och hejarklack på hemmamatcherna och representerat föreningen i landslagssammanhang. Man märker bland publik och samarbetspartners att det ger en extra krydda, säger ordförande Erik Westin.

Jämtland har i dagsläget fem spelare kontrakterade över den kommande säsongen.

Text: Jämtland Basket

Dela inlägget