Fotograf: BC Luleå (montage)

Luleåsonen återvänder till BC Luleå

Två år i andra klubbar fick räcka. Nu återvänder Luleåsonen och guldhjälten Adam Rönnqvist, 29, till BC Luleå.
– Det känns fantastiskt roligt, säger Rönnqvist.

Adam Rönnqvist är född och uppvuxen i Luleå. Han har fått sin basketutbildning här och gått hela vägen från stadsdelslaget BK Höken, till Luleå Basketgymnasium och sedan BC Luleå där han vann SM-guld 2017. De senaste två åren har han spelat med konkurrenterna Jämtland Basket och Wetterbygden Stars i SBL.

Men nu har Rönnqvist, 29, bestämt sig för att vända hem och ta på sig Luleålinnet igen.
– Det känns fantastiskt roligt att komma tillbaka och spela i Luleå igen. Det är det rätta beslutet. Mycket handlar om livssituationen med en dotter på sex månader och att få vara nära familj och vänner. Sen är det också alltid roligt att spela basket i Luleå och satsa på ett nytt SM-guld, säger Adam Rönnqvist.

Rönnqvist lämnade BC Luleå efter säsongen 2017/2018 för att utvecklas som spelare. Och det har han gjort. Han kommer tillbaka till sin hemstad som en uppgraderad version av sig själv.

>>> SILLY SEASON 2020/21: Så är läget i ditt lag – just nu! <<<

De senaste två säsongerna har han snittat 13.8 samt 14.7 poäng per match och därmed varit en av de främsta svenska poänggörararna i SBL.
– Jag tycker att jag har blivit en bättre spelare. Jag har haft två andra tränare efter att jag lämnade Luleå senast. Det har gett mig ett annat sätt att se på basket på. Det ska bli kul att komma tillbaka till Peter Öqvist och hans filosofi, säger Rönnqvist.

Hur ska det bli att spela framför Luleåpubliken igen?
– Det blir väldigt härligt. De senaste två åren har det alltid varit roligt att komma och spela här uppe. Det är en fin hall och en jättebra publik. Jag längtar efter att få springa in på planen i Luleå Energi Arena igen.

BC Luleås klubbdirektör Lars Mosesson har inte hymlat med att han velat få hem Adam Rönnqvist.
– Det är en Luleåprodukt och Adam Rönnqvist är dessutom en eventuell starter i varenda ligaklubb i Sverige. Det är en bra kille rakt igenom som är viktig för vårt varumärke. Han är bra både på och vid sidan av planen, säger Lars Mosesson.

Mosesson ser det som väldigt positivt att en spelare med rötterna i Luleå har en bärande roll i just BC Luleå.
– De senaste åren har vi försökt bygga laget med kvalitetsspelare från Sverige. Att Adam dessutom är från Luleå gör det ännu roligare. Han har varit borta ett tag och ibland kan det vara bra innan man kommer hem igen. Samtidigt känner vi att Adam Rönnqvist är en Luleåprofil som ska spela i Luleå.

>>> SILLY SEASON 2020/21: Så är läget i ditt lag – just nu! <<<

Text: Max Wiik (BC Luleå)

Dela inlägget