Fotograf: Montage

Jämtland Basket utökar coachstaben

Senaste officiella basketuppdraget var som inhoppande huvudtränare i Jämtland Basket 2013. Nu är legendaren Doremus Bennerman tillbaka – som assisterande tränare till Adnan Chuk.

För de flesta idrottsintresserade i Östersund och Jämtland är presentationen av Doremus ”Dee” Bennerman mer eller mindre överflödig. Hans spelarkarriär är unik i svensk basket med 14 säsonger som proffs, spel i Euroleague och där han under sina första år i Europa tillhörde Jämtland Basket mellan 1995 och 1998 och gjorde över 3000 poäng – och snittade över 30 poäng per match. Fortfarande rekord i SBL.

Doremus Bennerman, från Bridgeport i Connecticut, är tillsammans med familjen sedan 2007 bosatt i Östersund, driver företag och är flitig besökare vid matcherna i Sporthallen. Han har hela tiden varit en resurs för både spelare och ledare och tar alltså nu en officiell roll som assisterande tränare i Jämtlands ligalag. Dessutom kommer “Dee” att verka som huvudinstruktör på basketgymnasiet och får en nyckelroll i den övergripande spelarutvecklingen.
– Det ska bli riktigt spännande att få jobba med basket på heltid igen. Jag har väl varit lite bollplank till och från tidigare – nu passade en mer officiell roll bättre för både mig och klubben och då bestämde vi oss ganska snabbt. Jag har förstås pratat en hel del med Adnan och klubben senaste tiden och vi ser fram emot utmaningarna, säger Jämtlands nye assisterande tränare “Dee” Bennerman.

Herrarna Chuk och Bennerman har tidigare varit lagkamrater i Jämtland Basket och duons basketkunskap känns svårslagen.
– Doremus har en unik basketkunskap, öga för detaljer och bra kommunikation med spelarna. Det blir inte minst ett lyft för både de unga A-lagsspelarna – och tjejerna och killarna på Basketgymnasiet att få ta del av Dees kunskap och erfarenheter. Vi är väldigt nöjda att vi hittade den här lösningen, säger Jämtlands huvudtränare Adnan Chuk.

I den kombinerade rollen som assisterande tränare för Jämtlands SBL-lag och huvudtränare för NIU-Basket får Doremus en viktig roll i utvecklingsarbetet i basketdistriktet.
– Jag brukar nog fråga Doremus om olika roller inför varje säsong. Skillnaden den här gången är att vi kan erbjuda en helhetslösning i och med att en tjänst på NIU-Basket blev ledig som möjliggjorde det här. Vi kommer även att samarbeta med Östersund Basket (Dam) och Östersund Basket Ungdom för att få bästa möjliga effekt av resurserna och förhoppningen är förstås att samarbetet med “Dee” kan vara flerårigt, säger Jämtlands klubbdirektör Pecka Johansson.

Förre assisterande tränare Wiktor Buszka är också högaktuell för en fortsättning. Här handlar det också om en kombinerad roll där alla tre föreningarna är intresserade av den ambitiöse och populäre basketcoachen.
– Att behålla Wiktor i Östersund är högprioriterat. Jag stora förhoppningar om att vi kommer att hitta en gemensam lösning och för vår del i Jämtland handlar det om en assisterande coachroll där Wiktor bland annat har huvudansvaret för videoanalys och scouting av motståndare, säger Pecka Johansson.

I nuläget har Jämtland klart med Adnan Chuk, Doremus Bennerman och spelarna RT Guinn, Tavrion Dawson, Anes Zekovic och Daniel Johansson.

Dela inlägget