Fotograf: Kenta Jönsson / Bildbyrån

Forwarden vänder hem – efter ett år i Nässjö

Efter en stark SBL-säsong i Nässjö Basket under fjolårssäsongen är det nu klart att forwarden Daniel Johansson vänder hem till moderklubben Jämtland Basket.

Jämtland Basket har gjort klart med sitt andra nyförvärv till kommande säsong. Nyförvärv är dock en sanning med modifikation då det handlar om en av föreningens ”98:or”, Daniel Johansson, som återvänder till hemmaklubben efter en säsong hos ligakonkurrenten Nässjö Basket.

22-åringen från Odensala i Östersund fick stort förtroende av Nässjös tränare Joakim Källman under fjolåret med över 25 minuters speltid både som ”stor” och ”liten” forward. För Daniel har året varit mycket utvecklande:
– Ja, trots att vi förlorade många jämna matcher och hade högre målsättning än den åttonde platsen vi stannade på när serien avslutades så har det ju varit en bra säsong för mig med mycket speltid, bra ledarskap och också nyttigt att få prova en ny miljö både på och utanför planen.

Var det ändå ett självklart val att återvända till Jämtland?­
– Både och skulle jag vilja säga. Det är förstås speciellt när man vuxit upp i stan och klubben – att få spela för sin hemmapublik och drömmen vore förstås att få spela SM-final i Sporthallen. Samtidigt är ju målsättningen att hålla på med basket länge och utvecklas steg för steg och då handlar det ju om att alla delar ska passa – både för mig och för klubben, säger Johansson.

Den 201 centimeter långe forwarden som beskrivs som en ”schweizisk armékniv” där mångsidigheten och möjligheten att spela på många positioner samt hög utvecklad spelförståelse tillhör styrkorna.

Jämtlands nye tränare Adnan Chuk säger så här om sitt senaste förvärv:
– Förutom att Daniel har fått basket från nappflaskan och var bollkalle i Sporthallen när man själv spelade så är det en modern basketspelare vi pratar om där vi gillar hans storlek, rörlighet och flexibilitet. Slitet basketuttryck – men jag tycker det är få i ligan som kan spela försvar på så många positioner som Danne. Samtidigt är det ju så att det kanske framförallt är utvecklingspotentialen som är mest spännande och spelare i den här åldern kan förflytta sig ganska fort under en sommar eller en säsong.

Med Daniel Johansson i truppen har Jämtland gjort klart med fyra spelare till den kommande SBL-säsongen 2020/21 som förväntas starta i oktober – förutsatt att samhället normaliseras igen. Övriga spelare är RT Guinn, Tavrion Dawson och som klubben presenterade senaste, Anes Zekovic (före detta Norrköping Dolphins).

Berätta hur ni tänker när ni bygger laget och vad som blir nästa steg?
– Vi tittar nu i första hand på den svenska marknaden där man kan säga att det är två kategorier av spelare med etablerade ligaspelare i ena ändan och unga talanger på väg uppåt i den andra. Den tredje kategorin – importerna – kommer det sannolikt att vara mer fokus på något längre fram. De här tre kategorierna innehåller ungefär lika många spelare och slutmålet är ju att bygga ett lag som kan konkurrera om medaljerna och sedan har vi en ekonomi som ramar in det här, säger Micke Bernervall i Jämtland Baskets styrelse.

Text: Jämtland Basket

Dela inlägget