Fotograf: Simon Eliasson / Bildbyrån

Här är Umeås nya tränare: “Jag är taggad”

Det är nu klart att Boris Balibrea blir Umeå BSKT:s nya huvudtränare. 32-åringen kommer senast från Wetterbygden Stars där han har varit de senaste tre säsongerna.

Borås Balibrea kommer ursprungligen från Spanien och har även coachat fyra säsonger i Spaniens fjärde liga, EBA. Säsongen 2018/2019 blev Balibrea utsedd till ”Årets Coach” i SBL, detta samtidigt som Wetterbygden Stars blev utsedda till ”Årets Lyft”. Balibrea var säsongen innan med och tog upp Wetterbygden från Superettan till Basketligan.
– Jag är taggad och ser verkligen fram mot att komma upp till Umeå och börja jobba med klubben inför den kommande säsongen. Jag är en klubbcoach som tror mycket på att projekt är ett sätt att växa. Redan från första kontakten med Luca Romano (sportchef) har jag känt att det i Umeå finns allting som jag behöver för att utvecklas som coach och för att vara lycklig. Min övertygelse är att jag är rätt man för det här nya sportprojektet och kommer med massor av energi och en strävan efter att jobba hårt, säger Balibrea i ett pressmeddelande.

Balibrea ser fram emot den kommande säsongen och han siktar på att spela ett aggressivt försvarsspel i kombination med mycket bollrörelse i anfallsspelet.
– Jag ska försöka få laget att spela rolig basket grundad på ett solitt och aggressivt försvarsspel och ett anfall med mycket bollrörelse som gör att alla spelarna känner delaktighet. Målet är att skapa en lagidentitet som alla i Sverige kommer att känna igen, det är lätt sagt än gjort – så nu är det viktiga att bygga ett laget med rätta förmågan att kunna översätta ord och önskningar till handling. Ingen säger att det kommer att bli lätt, men ingen ska kunna slå oss när det kommer till att jobba hårt.

Umeås sportchef Luca Romano kommenterar värvningen så här:
– Boris är en tränare som har den erfarenhet som krävs för att ta klubben till nästa nivå. Han har både tränat i högsta ligan i Sverige, har utlandserfarenhet och dessutom är han assisterande tränare för Svenska Framtidslandslaget och har varit tränare för Senegals B-landslag. Från första stund har det känts att vi har träffat rätt och vi har mycket gemensamt när det gäller hur vi vill att laget ska spela och hur vi vill att unga spelare och coacher ska utvecklas.

SILLY SEASON 2020/21: Så är läget i ditt lag – just nu!

Text: Emma Järvholm (Umeå BSKT)

Dela inlägget