Fotograf: Bildbyrån (montage)

Årets MVP: Brandon Rozzell

Efter tre veckor har vi kommit fram till den sista utmärkelsen i SBL Herr, som går till ligans mest värdefulla spelare. Årets MVP är Brandon Rozzell, BC Luleå!

Brandon Rozzells återkomst i SBL och BC Luleå har varit en succé. Han spelade mest av alla i BC Luleå (31 minuter per match), och var en av tre spelare i laget som spelade alla 33 matcher under säsongen. Under 2019-2020 snittade Rozzell 21.6 poäng, 5.5 assists, 4.1 returer och 1.2 steals per match.

Med sina poäng- och assistsnitt placerar han sig tvåa i skytteligan och på tredje plats i assistligan. Han är också tvåa i SBL i effektivitet (21.1).

När BC Luleå i perioder under säsongen haft skador på andra nyckelspelare har han lyft sitt spel och nästan på egen hand fört laget till seger i vissa matcher. Att BC Luleå har högst vinstprocent i jämna matcher (vinst/förlust med 5 poäng eller mindre) i SBL (83%, 5 vinster, 1 förlust) är mycket tack vare Rozzells insatser när matchklockan tickar ner mot noll.

Han har gjort över 30 poäng i åtta matcher, och mot Djurgården den 6 december stod han för 44 poäng – nästa högsta poängnoteringen den här säsongen. Och i vad som skulle bli säsongens sista match, på hemmaplan mot Borås Basket, gjorde han själv 16 poäng i rad i tredje perioden (sammanlagt 37 poäng) när BC Luleå vände ett 15-poängsunderläge till seger.

Rozzell blev även utsedd till MVP när BC Luleå vann Svenska Cupen i februari.

MOTIVERING:
“För ovanlighetens skull har årets MVP inte blivit framröstad till någon annan utmärkelse än just denna. Han gjorde denna säsong comeback i SBL och har ägt serien från start till slut. Denna vinnarskalle är som allra bäst i de avslutande minuterna och det har börjat talas om att han till och med skulle vara bättre än Eric Elliott. Tvåa i skytteligan, trea i assistligan och etta i “förbannad över att SM-guld delas ut utan slutspel-ligan”. Vi ska vara väldigt glada över att ha en sådan talangfull karaktär i vårt land. Årets MVP är Brandon Rozzell från BC Luleå!”

Topp 3: Årets MVP (procent av rösterna):
Brandon Rozzell, BC Luleå 56%
Elvar Fridriksson, Borås Basket 32%
Ströröster på flera spelare, 12%

Notera att: Endast spelare som deltagit i 20 eller fler matcher (60%) under grundserien kan vinna ett pris.

 
UTMÄRKELSER – SBL HERR 2019/2020:
Årets Försvarare: Denzel Andersson (BC Luleå)
Årets Stjärnskott: Pelle Larsson (BC Luleå)
Årets Lyft: Köping Stars
Årets Matcharrangör: Jämtland Basket
Årets Coach: Panagiotis Nikolaidis (Köping Stars)
Årets Domare: Apostolos Kalpakas
Årets Artist: Tyler Sabin (Wetterbygden Stars)
Årets Guard: Elvar Fridriksson (Borås Basket)
Årets Forward: Denzel Andersson (BC Luleå)
Årets Center: Jeremy Combs (Köping Stars)
Årets MVP: Brandon Rozzell (BC Luleå)

Alla utmärkelser röstas fram av coacher, lagkaptener och media förutom priserna Årets lyft och årets matcharrangemang som delas ut av Svenska Basketbollförbundet.

Här ser du schemat för samtliga publiceringar!

Här hittar du utmärkelser från tidigare säsonger!

Dela inlägget