Fotograf: Montage

Säsongen avslutas i SBL Herr

Svenska Basketbollförbundets styrelse har tagit beslutet att från och med den 13 mars avsluta all verksamhet, inklusive spel i SBL Herr.
– Det är en nödvändig åtgärd, säger Sören Westin, ordförande för SBL Herr.

Efter de senaste dagarnas tilltagande spridning av Coronaviruset både i Sverige och världen har Svenska Basketbollförbundet, SBBF, kommit fram till att all tävlingsverksamhet läggs ned fram till den 30 april 2020 eller tills ett annat beslut fattas. Beslutet har tagits i samråd med serieföreningarna för SBL Herr och SBL Dam.

Det spelas följaktligen inget slutspel i SBL Herr denna säsong. Därmed blir de nuvarande serieledarna Borås Basket svenska mästare 2020 med en särskild notering.
– Det är en nödvändig åtgärd. Vi måste alla hjälpas åt för att minska smittrisken. Samtidigt är det naturligtvis trist att behöva ställa in basketmatcher. Men, det viktiga nu är att skydda publik, spelare och funktionärer från att bli smittade, säger Sören Westin.

Mats Carlson, ordförande i SBBF:
– Vid svåra beslut måste man gå tillbaka till sina värderingar. Vi har gemensamt i Svensk Basket beslutat att en av våra grundvärderingar är att vi är mer än basketspelare, vi är samhällsmedborgare och medmänniskor. Det gjorde detta beslut lättare att ta. Vi förstår att detta påverkar individer och föreningar men i detta läge måste laget Sverige komma först.

Pecka Johansson är både klubbdirektör för Jämtland Basket och ordförande i SBL Herrs tävlingsutskott. Han säger så här om torsdagens beslut att ställa in resten av säsongen:
– Det är så klart mycket tråkigt att behöva avbryta säsongen på det här sättet. Vi har tittat på flera olika alternativ, men kommit fram till att det här är det enda alternativet. Det är viktigt att vi alla försöker minimera spridningen av smittan och vi kan inte riskera varken våra spelares eller publikens säkerhet. Vi måste sätta det i första hand och lägga det andra åt sidan.

SBBF:s beslut gäller all tävlings- och utbildningsverksamhet som administreras av Svenska Basketbollförbundet och inbegriper alltså SBL Herr, SBL Dam, SBL Rullstol, Superettan herr, Basketettan dam och herr, RM/USM, Basketligan Special, 3×3-turneringar, regionverksamhet och utbildningsverksamhet.

Beslutet gäller fram till den 30 april eller tills ett annat beslut fattas.

LÄS MER: Här kan du läsa pressmeddelandet från Svenska Basketbollförbundet i sin helhet

Dela inlägget