Fotograf: Kenta Jönsson / Bildbyrån

Information om Coronaviruset

Det cirkulerar många frågor kring riktlinjer för Coronaviruset och de eventuella åtgärder som vidtas. Här kan du läsa den senaste informationen från Svenska Basketbollförbundet, SBBF.

Uppdatering 12 mars kl 11:25
Svenska Basketbollförbundet har nu skapat en undersida där vi kommer att offentliggöra status och åtgärder för respektive serie. Vi avvaktar för närvarande det möte Riksidrottsförbundet håller med alla generalsekreterare kl 13:00.

Länk med åtgärder per serie

Uppdatering 11 mars kl 17.00
Folkhälsomyndigheten har nu rekommenderat att inga sammankomster med mer än 500 personer bör få hållas. SBBF kommer att följa regeringens beslut i denna fråga vad gäller basketarrangemang i Sverige. Regeringen har ännu inte beslutat något. I morgon torsdag klockan 13 håller RF ett möte med idrottsförbundens generalsekreterare angående åtgärder.

Även om inget beslut just nu är taget är det bra om alla förbereder sig på att det blir inställda basketevenemang/begränsad publikkapacitet redan till helgen. SBBF tar inga beslut innan regeringen har delgivit åt ett beslut samt innan mötet med RF.

Här kan du läsa folkhälsomyndighetens beslut

Uppdatering 10 mars kl 16.00
Folkhälsomyndigheten ser nu tecken på att det sker en samhällsspridning i Region Stockholm och Västra Götalandsregionen. Det finns i nuläget ingen allmän smittspridning i övriga landet, men risknivån har höjts till “mycket hög risk för samhällsspridning i Sverige”. Läget innebär att det är viktigt att var och en med symptom, även milda begränsar sociala kontakter där smitta riskerar att överföras. Det gäller både i arbetslivet och i privatlivet och kan bidra till att minska spridningens omfattning.

Riksidrottsförbundet för nu en dialog med regeringen om publika idrottsevenemang, som blivit inställda, genomförda utan publik eller genomförda med publikbegränsningar i flera europeiska länder. SBBF har kontakt med RF i frågan och har även aktiverat en intern grupp bestående av tjänstemän på förbundskansliet och medecinsk expertis.

I dagsläget är ingen förändring från senast gjord, alla planlagda matcher och evenemang i förbundsserierna genomförs som vanligt.

SBBF återkommer med information senare.

Uppdatering 6 mars kl 16.00
I nuläget har SBBF inte vidtagit några speciella åtgärder men har initierat ett arbete internt för att kunna agera snabbt om situationen kräver det. Vi uppmanar alla att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer i frågan.

Folkhälsomyndigheten har särskilt uttalat (vid presskonferens 200304) att det i dagsläget inte föreligger några behov av restriktioner för att uppehålla sig vid stora folkmassor eller besöka evenemang i Sverige. Alla matcher i förbundsserierna spelas med publik som vanligt.

Vad gäller resor och landslagsverksamhet utomlands vänder vi oss i första hand till UD:s reserekommendationer och WHO:s information kring coronavirus. UD avråder nu från resor till norra Italien – för närmare information gå in på www.folkhalsomyndigheten.se

När vi reser med lag är vi som alltid inom idrotten noggranna med att undvika alla typer av infektioner.

Här finns en länk till Riksidrottsförbundets sida om Coronaviruset

Källa: Svenska Basketbollförbundet

Dela inlägget