Fotograf: Bildbyrån (montage)

Inför: Jämtland Basket-Södertälje Kings

Fyra matcher återstår av grundserien i SBL. I Östersund tar Jämtland Basket under tisdagen emot de regerande mästarna Södertälje Kings. Matchen sänds på SBL Play – uppkast klockan 19:04!

🏀 JÄMTLAND BASKET 🆚 SÖDERTÄLJE KINGS
🏆 SBL Herr
📆 Tisdag 10 mars, kl 19:04
🌍 Östersunds Sporthall, Östersund
💻 Livestatistik

📺 Klicka här för att se matchen på SBLPlay.se!

Våra svenska mästare har kanske inte dominerat som de mästare de är i alla matcher, men de har heller inte haft den enklaste säsongen bakom sig. Spelartappet efter guldet blev stort och man har dessutom gått igenom flera skador som ställt till det, och tvingat Södertälje gå igenom mer eller mindre det vi i Jämtland fått gå igenom om än av den lindrigare varianten i jämförelse. Södertälje har dock klarat sig mycket bra med tanke på omständigheterna och parkerar nu på en fjärde plats. Man har dessutom nu näst intill fått tillbaka alla sina spelare samt spelat in sina nya ersättare.

Lagen har mötts tre gånger och det är faktiskt så att denna sista matchen blir helt avgörande för inbördes möten.
Södertälje har vunnit två matcher med två gånger sex poäng och Jämtland en med 13 poäng. Det betyder att vinnaren av dagens match får inbördes lagen emellan. Det spelar dock ingen roll eftersom försprånget mellan oss är för stort så vi kan inte utmana Södertälje i tabellen. Båda lagen har dock mycket att spela för trots det. Jämtland spelar för att ta det sista halmstrået och rädda en oavgjord säsong (lika många segrar som förluster i grundserien). Seger i samtliga fyra matcher som återstår för oss skulle ge ett 18-18 resultat och det skulle vara en okej prestation med tanke på omständigheterna.

Södertälje spelar för att bibehålla hemmaplansfavören mot Wetterbygden i kvartsfinalerna som man i och för sig har ett bastant försprång på. Wetterbygden måste ta sig förbi Södertälje och ligger två matcher bakom med fyra kvar att spela (måste alltså vinna tre fler än Södertälje med fyra matcher kvar att spela). Inte omöjligt då Wetterbygden har ett enklare spelschema än Södertälje, men fortfarande väldigt svårt. Södertälje kan dessutom gå ikapp Köping som endast är två matcher före Södertälje och man har dessutom inbördes fördel mot Köping. Således behöver Södertälje Kings ”bara” komma på samma plats i tabellen som Köping för att gå om dem.

Jämtland spelar för att bibehålla sjätte platsen och inte tappa position mot Norrköping som måste förbi oss med en match för att gå om i tabellen, på grund av inbördes möten som är Jämtlands med 2-2 och pluspoäng till oss. Har hört sägas att Köping vore en bättre kvartsfinalmotståndare än BC Luleå att få möta, men jag vill påstå att BC Luleå, Köping eller Södertälje, som är de enda rimliga scenarion som kan uppstå, blir som att välja mellan pest eller kolera. Det kommer att krävas en brutal insats att ta sig förbi vem som helst av de lagen i en kvartsfinal. Det jag tänker mest på är mardrömsresorna mellan Luleå och Östersund med så pass tätt som matcherna i kvarten ligger. Så om inte för någon annan anledning än att slippa de resorna hoppas jag spelarna kommer vara motiverade att både hålla Norrköping bakom oss samt hjälpa Köping att bli kvar som trea i tabellen.

Text: Torbjörn Gehrke, tränare i Jämtland Basket

LÄGET I LAGEN:❓
Jämtland kan troligen ställa upp med i snudd ordinarie lag.

Södertälje saknade senast Dino Pita (sjuk). Dessutom är Alexander Larsson fortsatt skadad.

LÄS MER: 📒
Jämtlands hemsida inför matchen
Södertäljes hemsida inför matchen

Dela inlägget