Fotograf: Andreas L Eriksson / Bildbyrån

Herrlandslagets trupp till EM-kvalet uttagen

Sverige förbundskapten Hugo Lopez har tagit ut landslagstruppen som ska fortsätta resan mot Basket-EM 2021 i EM-kvalet. En spelare från SBL finns med.

När herrlandslaget samlas igen 17 februari är det nästan ett år sedan man spelade för-EM-kvalet och besegrade Danmark i Malmö i den avgörande matchen. Stommen i truppen som förbundskapten Hugo Lopez kallat består av spelare som de senaste åren varit bärande i herrlandslaget, som till exempel Ludvig Håkanson, Viktor Gaddefors och Christopher Czerapowicz. Håkanson bytte klubblag i somras, och har under säsongen i VTB och polska ligan höjt sitt spel till nästa nivå – bland annat skjuter han 48% från trepoängslinjen.
– Spännande trupp, med både erfarenhet och ungdomlig entusiasm, kommenterar landslagsansvarige Fredrik Joulamo truppen och fortsätter:
– Gemensamt för allihop är att det just nu är en generellt hög nivå på spelarnas klubbprestationer, där flera faktiskt spelar sitt livs klubbasket just nu.

Med i truppen finns också Olle Lundqvist, som var U20-landslagets bästa poänggörare i förra årets U-EM, och imponerat under säsongen i spanska andradivisionen. Även Melwin Pantzar, som spelade sin första seniorlandskamp i augusti i träningslandskampen mot Tyskland, är kallad.
– Det ska bli jätteroligt att se Olle och Melwin tillsammans med de stora pojkarna – och att även ha Tobias Borg tillbaka i gänget känns mycket skönt. Tobias har varit saknad ett tag, säger Joulamo.

Kring medverkan av svenska Euroleague-spelare gäller samma läge som tidigare, att Euroleague inte tar uppehåll för landslagsfönster under pågående säsong.
– BC Khimki och Real Madrid har meddelat oss att Jonas Jerebko och Jeffery Taylor inte tillåts ansluta till denna samling. En del frågetecken kvarstår, som till exempel Marcus Erikssons medverkan. Om Marcus får ansluta är upp till Alba Berlin, men vi känner oss trygga i att han vill vara med oss om det går. Vidare finns det lite små skavanker här och där, men den trupp vi nu tagit ut är den vi ser har bäst förutsättningar just nu, avslutar Joulamo.

Herrlandslaget inleder EM-kvalet på bortaplan mot Kroatien 21 februari, innan man kommer hem för den stora händelsen – Sverige-Turkiet i Ericsson Globe 24 februari. Det blir en historisk landskamp, då ett svensk basketlandslag för första gången spelar i Globen.

Följande spelare är kallade till landslagsfönstret 15-24 februari

Reserver (i bokstavsordning): Elijah Clarance (Den Bosch, NED), Carl Engström (Wetterbygden Basket), Niklas Larsson (Köping Stars), Thomas Massamba (Jämtland Basket).

Kommande schema (EM-kval)
17 februari: Samling Södertälje, träningsläger
21 februari: EM-kval, Kroatien-Sverige (borta)
24 februari: EM-kval, Sverige-Turkiet (hemma)

Källa: Svenska Basketbollförbundet

Dela inlägget