Fotograf: FIBA Europe

Jason: När prestationen överväger vinsten

När prestationen överväger vinsten – en krönika om hur jag som supporter mäter vinster och förluster.

När jag lämnade Boråshallen under tisdagskvällen så var det efter att ha försökt få tag på så många av Boråsspelarna som möjligt efter slutsignalen, mitt budskap var enkelt och likadant till alla – var stolt över prestationen!

För visst stod det 70-77 på tavlan, och visst hade Borås Basket förlorat. Men vem i Boråspubliken trodde att detta skulle bli en jämn match? Jag kan lova er en sak iaf, ingen av de cirka 2500 turkiska fans som följde matchen via Youtube trodde det innan denna matchen började, i slutet bad dom mest till gud i chatforumet.

Det var på vägen hem som det slog mig. Så här stolt som jag varit sista dagarna var det länge sedan jag var.

1. Över prestationen som gjordes av killarna i Borås Basket under tisdagskvällen mot topprankade turkiska storlaget Pinar Karsiyaka.
2. Av prestationen som gjordes av Borås Baskets damlag i sin premiär i divison 1 i söndags mot Huddinge
3. Över hela den insats som görs av klubben för att jämställa arbetet mellan herrar och damer, där har många föreningar över många sporter mycket att lära.

Så stolt har jag inte varit på länge.

Kan prestation ersätta resultat?
Mitt enkla svar är ja, på en lägre nivå. Det bör vara måttstocken i ungdomsidrott där kommersiella syften får stå tillbaka för glädje och utveckling. Lika enkelt hade jag kunnat svara nej på elitnivå, vem hade varit nöjd med att förlora hela tiden?

Men sen kommer vi ju till det där som drabbade mig igår, stoltheten trots förlust. I Borås Baskets hemmapremiär mot Köping Stars i fredags så förlorade Borås med en poäng. Det fanns ingen stolthet när jag lämnade hallen, för prestationen hade inte ersatt resultatet. Många hade förväntat sig att Borås skulle vinna och därmed lagt ribban. Jag hade inte heller varit stolt om Borås hade vunnit den matchen med en poäng.

Lika enkelt är det att vända på myntet. ”Hur går det idag?” fick jag frågan när jag en timme innan match svängde in i matchtröja på det lokala postkontoret.
”Vi skall nog vara glada om vi inte får stryk med 40 poäng, dom har ju både gamla NBA-spelare och VM-starters i sitt lag” blev mitt svar.

Så igår kväll ersatte prestationen ett resultat, på elitnivå. Kommentarerna jag läst på sociala medier efteråt har mest handlat om ”jag har aldrig varit så nöjd med en förlust” och ”ni är våra krigare”.

Så kanske är det OK att förlora, även i en starkt kommersiell värld? Oavsett är jag som supporter stolt över prestationen, håller du med?

/Magnus Jason

Magnus Jason är 35 år gammal och började coacha när han var 17. Han gjorde ligadebut som assisterande tränare i Borås Basket när han var 25. Idag är han företagare och stolt sponsor till Borås Basket.

***
Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Svenska Basketligans sida.

Dela inlägget