Fotograf: Bildbyrån (montage)

Inför: Borås Basket-Köping Stars

Premiärfredag! Borås Basket tar ikväll emot Köping Stars hemma i Boråshallen. Matchen ser du direkt på SBL Play – uppkast klockan 19.04!

🔥 Borås Basket – Köping Stars 🔥
📺 SBL Play
🇸🇪 SBL (H), Omgång 1
📆 Fredag 27 september, kl 19.04
🌍 Boråshallen, Borås
💻 Livestatistik

Så är den äntligen här – hemmapremiären i SBL. Borås Basket tar emot Köping Stars hemma i Boråshallen och det finns stora förväntningar på årets lag.

Sommaren har varit lång. Vi har gått igenom silly season, läger och träningsmatcher. Basketen i Borås mår bra och nu har det blivit dags att dra igång igen. Här får du en resumé av vad som hänt, vilka som lämnat klubben och vilka som plockats in.

På fredag slår Borås Basket upp portarna för en ny säsong i SBL. Över fyra månader har passerat sedan laget förlorade i SM-finalserien mot Södertälje Kings. Även om en del har hänt gällande truppsammansättning sedan dess så är det mycket som är sig likt också. Kaptenen, Fredrik ”The Fredder” Andersson, är kvar, för sin tionde raka säsong i klubben. Med honom följer givetvis både tradition och passion. Men också hunger efter mer. Skytteligavinnaren Marcus Tyus är också kvar. Han är en stabil kraft med kapacitet att explodera i poängproduktion när som helst. Lägg till dessa försvarsexperten Simon Gunnarsson, 205 centimeter långa skytten och returtagaren William Gutenius, tjurige guard-talangen Ludvig Johansson, samt Filip Hellgren och Edvin Larsson och vi anar en solid grund.

Så till det nya. Men vi börjar kanske smidigast med de som försvann? Mike Moore fick kontrakt med Roma i italienska Serie A. Brian Fitzpatrick drog till San Martin C i Argentina. Jakob ”Iceman” Sigurdarson flyttade hem till Island för spel ihop med sin lillebror i moderklubben KR. Daniel Thuresson har valt att lägga basketskorna på hyllan. Och förra säsongens MVP, Nimrod Hilliard IV, deklarerade relativt tidigt att han siktade på spel i en bättre liga än den svenska.

Vad gjorde då coacherna och sportchefen i Borås Basket? Jo, man värvade sex nya spelare. Två amerikaner, tre svenskar och en islänning. Mer detaljerat heter den ena amerikanen DeAndre Davis, är 203 cm lång, kommer från en militärfamilj i Virginia och flyttade till Borås med maltes-hunden Marley.
– Jag är nöjd, då DeAndre Davis är väldigt allround i anfall, han ”springer golvet” bra, och så har han en bra motor. Sånt smittar av sig. Dessutom är han flexibel och en bra returtagare, kommenterar Borås Baskets huvudtränare Henrik Svensson.

Amerikan nummer två heter Zac Cuthbertson, är 201 cm lång, inte superkraftigt byggd, men en mycket rörlig forward som kan göra poäng på tre olika nivåer: trepoängsskott, skott från dribbling och nära korgen.
– Vi ville ha någon som kunde ta defensiv retur och dribbla upp bollen över hela plan för attack. ”Grab and go”, som vi brukar kalla detta, var något som Mike Moore och Brian Fitzpatrick gjorde effektivt förra säsongen, säger assisterande tränaren Henrik Carlsson.

Nästa spelare att visa upp är ett, för Boråspubliken, mer känt namn. Det handlar om ingen mindre än Andreas Person och dennes tredje sejour hos Borås Basket. Person, som spelat basket på elitnivå sedan 15 års ålder, är en välrenommerad försvarsspelare med kattlik smidighet.
– Andreas Person passar perfekt in i vår spelstil med snabba fötter, bra attack och bra skott. Han är dessutom taktiskt smart i defense och gör i stort sett aldrig misstag i försvar, säger Henrik Svensson.

Gustav Claesson beskrivs som en stark, tuff och fysisk ”garbage player” med bra motor och en förmåga att ”springa golvet” bättre än de flesta.
– Vi försökte få Gustav Claesson redan förra året. Han är född 1997 och var med i det Malbas-lag som tog sig till tre USM-finaler och vann två av dessa. I år hörde Gustav av sig och frågade om vi hade plats. Han sa att han var redo att komma om erbjudandet fanns kvar, säger Henrik Svensson.

Sedan har egna produkten Max Lundström plockats in. Lundström spelade förra säsongen i pappa Pers (M7-legendar) moderklubb Ockelbo BBK, men valde inför 2019/2020 att flytta hem.

Sist att presenteras, möjligen minst, men absolut en av de viktigaste pjäserna inför 2019/2020 är Elvar Fridriksson. Fridriksson är islänning precis som Jakob ”Iceman” Sigurdarson, men ingen direkt ersättare. Där Sigurdarson var mest skytt är Fridriksson mer playmaker och ska i första hand driva upp tempo och servera assist.
– Jag kommer till laget med aggressivitet och jag spelar med hög energi och fart. Eftersom jag är pointguard så kommer jag i första hand att skapa poänglägen för lagkamraterna och på så vis hjälpa oss att vinna matcher, säger Elvar Fridriksson.

Den som följt Borås Basket de senaste fyra åren vet att Jakob Sigurdarson spelade med nummer 10 på tröjan. Elvar Fridriksson, som har samma favoritnummer, frågade Sigurdarson om lov att bära nummer 10 på tröjan i Borås. Han fick ”ja” och så var det spikat.

Sammantaget verkar det vara en spännande trupp som Borås Basket ställer på Boråshallens parkett vid kvällens premiär. Siktet är givetvis inställt på att ta sig tillbaka till SM-final och väl där göra bättre ifrån sig. Men allt börjar med den första grundseriematchen och i den möts Borås och Köping.

Text: Magnus Stråhle (Borås Basket)

LÄGET I LAGEN:❓
Borås saknar talangerna Max Lundström och Gustav Claesson som båda är skadade.

Köping har inga rapporterade avbräck inför kvällens match.

LÄS MER: 📒
Borås hemsida inför matchen
Köpings hemsida inför matchen

Dela inlägget