Fotograf: Max Wiik / BC Luleå

Stjärnan nobbar utländska klubbar – stannar i Luleå

Denzel Andersson hade erbjudanden från flera klubbar i södra Europa. Men stjärnforwarden väljer att stanna i BC Luleå ännu en säsong.
– Det kommer att bli ett väldigt roligt år, säger Andersson.

Sedan Denzel Andersson gjorde sin första säsong med BC Luleå, 2015/2016, har han konstant tagit kliv framåt. Och i fjol gjorde den 22-årige forwarden sin i särklass bästa säsong hittills. Andersson gjorde 12,4 poäng och 6,2 returer per match på nästan 28 minuter i snitt.

Efter den insatsen hade han siktet inställt på spel utomlands. Men nu har Denzel Andersson tagit beslutet att nobba lagen i södra Europa – och stanna ännu en säsong i BC Luleå. En av anledningarna är det spännande lagbygget som BC Luleå har på gång med bland andra hemvändarna Brandon Rozzell och Quinton Upshur.
– Det ska bli jävligt roligt. Det känns spännande med de nya killarna som kommer, de nygamla och alla som stannar kvar. Det kommer att bli ett väldigt roligt år, säger Denzel Andersson.

Efter den personliga succén under 2018/2019 siktar Denzel Andersson nu ännu högre.
– Vi hade väldigt mycket upp och ned under förra säsongen men för min egen del gick det riktigt bra. Jag tänker inte ta det lugnt nu bara på grund av det. Man vill alltid förbättras för varje år, säger Andersson.

Varför blev det inte spel utomlands?
– Det kom aldrig rätt erbjudande för min del. Jag har sagt det tidigare också att jag vill inte springa bort från Luleå. Jag trivs väldigt bra här, får spela mycket och har inga problem att stanna.

Under sina fyra säsonger med BC Luleå har Denzel Andersson burit nummer 42 på ryggen. När han går in i den femte kommer siffran på ryggen också att vara just fem.
– När jag började spela med BC Luleå så var det första året man fick ha vilket nummer som helst. Då kom “Eddie” (Eduardo Carrazana, team manager) på att jag skulle ha nummer 42 – samma som min pappa hade när han spelade. Jag har haft 42 och nu är det dags att gå tillbaka till numret som jag hade när jag började spela basket.

Han väljer nummer fem efter barndomsidolen Doremus Bennerman som spelat i Sundsvall Dragons och Jämtland Basket.
– Trots att min pappa spelat i NBA så var min stora idol Doremus Bennerman när jag var liten. Han hade nummer fem när han spelade i Sundsvall faktiskt. Det är den största anledningen till att jag väljer det numret.

BC Luleås klubbdirektör Lars Mosesson har haft kontinuerlig kontakt med Denzel Andersson. När kontraktsförlängningen nu blivit klar är han självklart mycket nöjd.
– Jag och Denzel har haft en dialog sedan sista matchen. Vi har haft en bra dialog hela tiden och han har informerat mig om hur det ser ut. Om det hade dykt upp ett bra erbjudande från Europa hade det inte varit ett nederlag för oss utan en fjäder i hatten, säger Mosesson och fortsätter:
– Vi vet att han haft erbjudande från andra klubbar men väljer ändå att spela med oss. Vi är otroligt stolta över att han stannar. Denzel Andersson har verkligen den profil som vi vill ha – han är en landslagsspelare som varit hos oss i många år. Vi har nu en bra svensk stomme med landslagsspelare, spelare som borde vara i landslaget och ungdomar som är på väg uppåt. Men också rutinerade spelare som varit med länge.

SILLY SEASON 2019/20: Så är läget i ditt lag – just nu!

Text: Max Wiik (BC Luleå)

Dela inlägget