Fotograf: Robin Svensson / Norrköping Dolphins

Moberg tar steget till Norrköping

Talangen Gustav Moberg byter division I-spel med RIG Luleå till Norrköping Dolphins och SBL.
– Jag tycker det här är en bra möjlighet för mig att utvecklas, säger 19-åringen.

Han är ganska nyligen hemkommen från U20-EM. En turnering som slutade med seger mot Estland och en niondeplacering.
– Vi kunde fått ut mer av laget, men vi kämpade på och avslutade på ett väldigt snyggt sätt. Vi visade en fin inställning och vann mot Estland, vilket jag tycker är jättestarkt och roligt att få vara en del av, säger Gustav Moberg.

Assisterande coach i U20-landslaget, bakom före detta Dolphins assisterande coach Joakim Källman, är passande nog Mikko Riipinen. Dolphinscoachen vet vad han får i den skarpskjutande guarden.
– Jag har följt Gustav under hans tid på Luleå BG där han utvecklats väldigt mycket. För att han ska kunna utvecklas ännu mer behöver han vara i en miljö där han tränar mot äldre spelare, som har mer erfarenhet och är större än han själv, säger Mikko och fortsätter:
– Gustav kan bidra direkt med sitt skott från trepoängslinjen och dribbling. Han är också en bra bollförsvarare. Vi måste ha tålamod med att det tar lite tid att anpassa sig till seniorbasket och det ska bli spännande att se hur Gustav utvecklas denna säsong. Jag tror han kommer gilla Norrköping som stad och Stadium Arena som sin hemmahall.

Gustav snittade 21 poäng med RIG Luleå förra säsongen och har trots sin unga ålder ett fint CV. Bland annat, utöver sommarens U20-EM, har han vunnit två SM-guld i U19 där han under fjolårssäsongen även belönades med MVP (mest värdefulla spelare).

Vad skulle du säga är dina primära styrkor?
– Mitt skott, där har jag ett stort förtroende. Det hjälper även till för att öppna upp mina attacker. Jag har utvecklat en blick för spelet och spelar fram andra. I försvar kommer jag bidra med att stoppa min kille en mot en och jag kommunicerar bra för att hjälpa mina lagkamrater, säger Gustav.

Gustav är uppvuxen i Sollentuna och inledde sin basketkarriär i Tureberg Basket, innan han flyttade norrut till Luleå under gymnasieåren.

SILLY SEASON 2019/20: Så är läget i ditt lag – just nu!

Text: Robin Svensson (Norrköping Dolphins)

Dela inlägget