Fotograf:

Skytt klar för Jämtland

Det har varit en lite udda scouting process för Jämtland Basket under våren och sommaren 2019. Undantaget Gustav Hansson och RT Guinn har alla spelare i rotationen (med betydande minuter) lämnat oss.

Det är i sig inget ovanligt då detta drabbar de flesta lag som gör en bra säsong i SBL. Men med klubbens ambition att bygga ett ännu starkare lag inför 19/20 krävdes att bänken skulle stärkas upp med mer erfarenhet. Att då ersätta Oliver Gehrkes back-up minuter med RT Guinns starting minuter blev ett naturligt och självklart val. Genom att göra lagets naturliga ledare, ankare, ryggrad och kapten till sjätte-mannen och samtidigt inte behöva slita onödigt mycket på honom i grundserien, så var det aldrig någon diskussion om huruvida detta var rätt väg att gå eller ej. Men nu skulle således en helt ny förstafemma in.

CJ Dunstons skada gjorde att man behövde hitta en lämplig ersättare om coacherna skulle hålla fast vid de initiala prioriteringar i vad som ansågs vara viktiga förbättrings områden inför nästa säsong. När väl tänkbara ersättare til CJ identifierats försvann några av dem av de mest underliga anledningarna. Men vid detta laget hade klubben samtidigt fått så pass många intressanta alternativ, med styrkor man helt enkelt inte kunde blunda för (ex. Jordan Semple), att man valde i rekryterings gruppen att helt sonika att tänka om. De senaste veckorna har arbete fokuserats mot att helt enkelt attackera utmaningen att bli starkare och bättre via ett helt nytt sätt att se på lagbygget.

Steven Haney passar in i det nya tänket som handen i handsken, vilket den sista pusselbiten som presenteras inom kort enligt coacherna och scout, kommer att visa det med emfas. Steven är en skytt av rang som nu senast 2018-2019 spelade i Kosovo med klubben Bashkimi. Där snittade Steven 16 poäng per match med 58% ifrån 2P och 37% ifrån 3P. Hans 3P procent var något lägre i Bashkimi än på Loyola Marymont där Steven sköt närmre 42% bakom linjen och för övrigt spelade tillsammans med Jämtlands bekantingen Mattias Markusson. Mattias har varit till stor hjälp i rekryteringen av Steven. Steven har faktiskt redan bott i Sverige då han är son till M7 Baskets General Manager Steven Haney Sr då M7 coachades av Charles Barton samtidigt som Magic Johnsson var på besök. Steven är dessutom släkt med Magic för den som gillar kuriosa.

Så här säger Jämtlands tränare Torbjörn Gehrke om Steven Haney:
– Inget snack om vad Stevens roll blir i anfallet för årets Jämtland – är han öppen efter halva plan så vill jag att han skjuter bollen.

Text: Jämtland Basket

Dela inlägget