Fotograf:

Borås kontrakterar isländsk landslagsman

Borås Basket har idag kontrakterat Elvar Fridriksson – en 25-årig isländsk landslagsman som den senaste säsongen snittade 23 poäng, sex returer och fem assist, för Njardvik i den isländska högstaligan.

Elvar Fridrikson röstades fram till årets guard och tog plats “First Team” när den isländska ligan summerades. Den 180 centimeter långe och 84 kilo tunga pointguarden spelade fram till våren 2018 collegebasket för Barry University i Miami, innan han skrev på för isländska Njardvik.
– Referenserna som Elvar Fridriksson får från coacher, lagkamrater, agenter, scouter och motståndare är fantastiska. En spelare som jag tidigare coachat sa till exempel: “under mina fem år i USA så var Elvar den absolut bästa spelaren jag mötte”. Vi har stora förhoppningar på Elvar, men även mycket höga krav, säger Borås tränare Henrik Svensson.

Fridriksson efterträder, om än inte på samma position, sin landsman och vän Jakob “Iceman” Sigurdarson. Tack vare “Iceman” har Fridriksson också lite extra bra koll på Borås Basket.
– Några av mina kompisar från landslaget har spelat i Sverige och de har enbart bra saker att säga om SBL, människorna och livsstilen. Jag kände till Borås Basket eftersom Jakob Sigurdarson spelade där och av den anledningen så har jag följt laget. Borås hade en riktigt bra säsong och efter att ha talat med coach Svensson så var valet lätt, säger Elvar Fridriksson.

Med sig i flyttlasset till Borås tar Fridriksson ett pålitligt skott, fina passningar, en förmåga att dra upp tempot, samt en stor vinnarskalle och en väldig professionalitet.
– Jag kommer till laget med aggressivitet och jag spelar med hög energi och fart. Eftersom jag är pointguard så kommer jag i första hand att skapa poänglägen för lagkamraterna och på så vis hjälpa oss att vinna matcher. Jag längtar efter att komma till Borås, säger Fridriksson.

Med anledning av att Borås Basket just skrivit kontrakt med en pointguard på landslagsnivå så är det väldigt rimligt att undra över Nimrod Hilliards framtid.
– Nimrod Hilliard har meddelat oss att han vill ta nästa steg i karriären och prova i en högre liga. Givetvis erbjöd vi honom att vara kvar, men han kände att det var dags för nästa steg. Självklart tråkigt men också ett kvitto på det arbete som görs med att utveckla spelarna i Borås så att de kan fortsätta framåt och uppåt i sina karriärer, förklarar Svensson.

Elvar Fridriksson är den sjunde spelaren att skriva kontrakt med Borås Basket för säsongen 2019/2020.

Text: Magnus Stråhle (Borås Basket)

Dela inlägget