Fotograf: Bildbyrån (montage)

Kvartsfinal 2: Jämtland Basket-BC Luleå

Ska drömmen om semifinal leva kvar för Jämtland Basket krävs nog seger ikväll. Men motståndarna BC Luleå har en förkrossande segersvit att luta sig emot – 21 matcher. Här är senaste nytt!

🔥 Jämtland Basket – BC Luleå 🔥
📺 SBLPlay.se
🇸🇪 SBL (H), Kvartsfinal 2:5
📆 Torsdag 28 mars, kl 20.04
🌍 Östersunds Sporthall, Östersund
💻 Livestatistik

Snacket om sviter och gamla spöken kvarstår. Sådant har förstås sin roll i helheten, men i slutändan är slutspel något helt annat än hur många matcher man vunnit historiskt och det visste BC Luleå om då man gjorde sina bästa skytte match med rådande material.

Jämtland gör en bra match uppe i Luleå i måndags men BC var lite, lite bättre. Om jag idag fick acceptera exakt samma prestation i de kommande 3-4 matcherna så skulle jag ta det, även om jag vet att vi kan göra det ännu bättre. Vi var bra nog att vinna den matchen, men Luleå var just den dagen lite, lite bättre.

Eller vad säger vi om att 57,1% på tre-poängarna var det bästa Luleå skjutit under hela säsongen. Endast vid tre matcher under grundserien har Luleå skjutit över 50% som lag ifrån “trepoängsland”, men aldrig 57% och skjuter över säsongen 38% i snitt (Jämtland har skjutit över 50% sex gånger och skjuter 41% för säsongen).

Samma sak gäller Tavarius Shine som aldrig tidigare satt fler än tre stycken trepoängare (3/3 i vår match) och då inte varit hundra procentig. Robert Gilchrese som aldrig satt tre stycken trepoängare i en match under säsongen men i denna sätter han 3/4. Bäst när det gäller brukar man säga.

Vi måste ta ner BC Luleås skytte ett pinnhål om vi skall kunna vinna denna serien. Vi gjorde ett bra jobb på Corban Collins och om vi fortsatt kan hålla honom under 40% i sitt skytte (38% i vår match) samtidigt som vi tar bort 3-4 av hans straffar samt gör ett bättre jobb på spelarna han passar till, så han inte får fullt så många assist så kommer jag vara grym nöjd. Corban Collins kan man inte stoppa. Men man kan göra det ännu lite svårare för honom än vi gjorde.

Det som avgjorde matchen var de ovan nämnda Tavarius Shine och Robert Gilchrese tillsammans med att vi behöver ytterligare en ”het” spelare bredvid Adam Rönnqvist i vårt eget lag.

Den andra matchen i en serie av fem matcher är alltid den viktigaste. Att få 1-1 eller 0-2 i en serie är statistiken obönhörlig när det kommer till vilka som slutligen vinner/går vidare. Men för en gångs skulle tror jag inte statistiken eller historiska resultat komma att avgöra denna matchen.

Jag tror faktiskt det är publiken som kommer att bli avgörande. Detta kan mycket väl bli den matchen där vi i backspegeln kan se att just publiken blev totalt avgörande för Jämtlands resultat säsongen 2018/2019.

Text: Torbjörn Gehrke, tränare Jämtland Basket

***
Hör vad BC Luleås lagkapten Tim Kearney säger inför kvällens match:

SÅ SPELAS KVARTSFINALSERIEN: ⏰
Måndag 25 mars, kl 19.04: BC Luleå – Jämtland Basket 97–92
Torsdag 28 mars, kl 20.04: Jämtland Basket – BC Luleå (Östersunds Sporthall)
Söndag 31 mars, kl 19.34: BC Luleå – Jämtland Basket (Luleå Energi Arena)
Ev. 4:5 Tisdag 2 april, kl 20.04: Jämtland Basket – BC Luleå (Östersunds Sporthall)
Ev. 5:5 Fredag 5 april, kl 19.04: BC Luleå – Jämtland Basket (Luleå Energi Arena)

LÄGET I LAGEN:❓
Jämtland har inga skador eller sjukdomar i truppen.

I Luleås saknas fortfarande långtidsskadade Earvin Morris. I övrigt ställer man upp med ordinarie trupp.

LÄS MER: 📒
Jämtlands hemsida inför matchen
Luleås hemsida inför matchen

Dela inlägget