Fotograf: Andreas L Eriksson / Bildbyrån

Fem SBL-spelare med i landslagstruppen

Förbundskapten Hugo Lopez har tagit ut landslagstruppen inför de avgörande EM-kvalmatcherna mot Danmark och Vitryssland i februari – fem SBL-spelare finns med.

14-mannatruppen bygger vidare på den trupp som besegrade Vitryssland i november – och Viktor Gaddefors är tillbaka. Viktor Gaddefors missade det senaste EM-kvalfönstret i november på grund av en muskelskada i framsida lår. Med sin inställning och passion är han en av de ledande spelarna i herrlandslaget, och blir ett viktigt tillskott när det ska avgöras.
– Det är alltid skönt att ha Viktor med och redo att spela, han är en stor del av den här gruppen, vilket han också visade i Uppsala senast genom att vara på plats och stötta laget från dag ett. Vi vill såklart alltid att alla är friska och redo att vara med i landslaget, säger förbundskapten Hugo Lopez.

Tyvärr kan inte Simon Birgander vara med i de två kommande EM-kvalmatcherna. Då en tidigare skada på vänster knä inte läkt som man hoppats har Simons klubb Divina Seguros Joventut bestämt att han ska rehabilitera sig kommande tre månader. Istället får André Nilsson från Umeå BSKT en plats i truppen, och chansen att göra seniorlandslagsdebut.

Efter Sveriges 28-poängsseger över Vitryssland (och Danmarks förlust mot Vitryssland) ligger vägen öppen för Sverige att placera sig på den åtråvärda förstaplatsen i gruppen – men då krävs det seger mot Danmark. Eftersom Sverige förlorade mot Danmark med fyra poäng (76-72) i september behövs det seger med minst fem poäng när lagen möts igen i Baltiska Hallen i Malmö 21 februari.
– Danmark är ett mycket talangfullt lag med trepoängshot och starka spelare under korgen. Vi måste kontrollera den defensiva returtagningen och var redo att svara på deras olika försvarsspel, säger Hugo Lopez.

Förbundskapten Hugo Lopez fick en drömstart in sin nya roll, och nu väntar ett oerhört viktig kvalfönster. Skulle Sverige inte placera sig etta i gruppen väntar istället ytterligare en runda av förkvalet till EM-kvalet i augusti 2019 – något man vill undvika.
– Vi kommer att möta två mycket bra motståndare. Vi måste bara ta det ett steg i taget. Vi har mycket respekt för båda länderna, och vi vet hur viktig den här veckan är för våra framtida mål, säger Lopez.

Euroleague och FIBA
Eftersom Euroleague inte tar hänsyn till FIBA:s tävlingskalender när de lägger sina omgångar gör det – precis som under tidigare VM- och EM-kvalomgångar – att spelare i Euroleague inte kan spela med sina landslag. Detta gör att Jeffery Taylor, Marcus Eriksson och Melwin Pantzar inte kan delta i landslagsfönster under pågående säsong.

Av de 14 kallade spelarna kommer 12 att spela mot Danmark, respektive mot Vitryssland. Truppen samlas i Malmö för förberedelser innan EM-kvalmatchen på hemmaplan den 21 februari, och bortamatchen 24 februari.

Följande spelare är kallade till landslagsfönstret 18-25 februari:
Alexander Lindqvist, Södertälje BBK
André Nilsson, Umeå BSKT
Christopher Czerapowicz, Niszhny Novgorod (RYS)
Elijah Clarance, Fraport Skyliners Frankfurt (TYS)
Carl Engström, Free agent
Ludvig Håkanson, Movistar Estudiantes (SPA)
Johan Löfberg, CB Breogan (SPA)
Nicholas Spires, Monbus Obradoiro (SPA)
Charles Barton Jr, Kangaroes Mechelen (BEL)
Thomas Massamba, BC Luleå
Viktor Gaddefors, Antibes Sharks (FRA)
Denzel Andersson, BC Luleå
Erik Rush, Happy Casa BR (ITA)
Mikael Lindquist, Norrköping Dolphins

Reserver: Adam Ramstedt (Södertälje Kings), Martin Pahlmblad (Södertälje Kings), Adam Rönnqvist (Jämtland Basket), Anton Gaddefors (MKS Start Lublin, Polen)

Text: Svenska Basketbollförbundet

Dela inlägget