Fotograf: Johan Axelsson / Bildbyrån

Jämtland förstärker: “Extremt atletisk”

Jämtland Basket har hittat ersättaren för skadade stjärncentern Evariste Shonganya.

Andrew Smith. Så heter Jämtland senaste nyförvärv. Smith är en 26-årig amerikan som även har lettiskt pass. Han gör sin fjärde säsong i Europa där han närmast kommer från lettiska Jurmala, en klubb han spelade i även säsongen 2015/16. Smith har även hunnit med spel i Groningen (Holland) och tyska Rasta Vechta.

Jämtland byggde innitialt sitt lag med väldigt mycket spets och förlitade sig på sina egna unga produkter Daniel Johansson och Oliver Gehrke samt Gustav Hansson som gör sin femte säsong för klubben. Dessutom finns den egna produkten Adam Johansson och Alexander Yemane som gör sina respektive debutsäsonger som fasta spelare i tio-manna truppen. Risken med denna satsning var förstås uppenbar och det var – skador.

Jämtland hade hela tiden som plan att ”börja bra” i SBL och sedan utvärdera under vägens gång vad som skulle kunna förbättras om ekonomin tillät. För att uppnå det krävdes förstås att ligga med i toppen, skapa hype och fylla läktarna. På så vis har den redan valda satsningen gått hem. Jämtland är ett av topplagen men nu behövs det en kropp till under Evariste Shonganyas frånvaro för att inte slita för ont.

Rekryteringen av Andrew Smith är både genomtänkt och långsiktig enligt Jämtlands klubbledning.
– Vi tar inte in bara en ersättare för Evariste Shonganya, utan även en spelare som skall kunna spela tillsammans med Evariste Shonganya och RT Guinn samtidigt på banan när det väl drar ihop sig för slutspel. Målsättningen, även om Jämtland de senaste omgångarna tappat mark mot BC Luleå och Borås, är fortfarande en topp 4-placering, säger Jämtlands tränare Torbjörn Gehrke.

Gehrke:
– Andrew är en extremt atletisk spelare som kan spela inside (med ryggen mot korgen) och ute på golvet både defensivt och offensivt. Han har dessutom spelat på hög nivå och med vinnande lag under sin utlandskarriär. I samtalen vi haft passar hans önskan och ambition om att få en större roll både som inside och outside spelare med Jämtlands behov. Han är dessutom en väldigt omtyckt lagkamrat och ger ett väldigt ödmjukt intryck enligt informationen vi fått. Det är viktiga ingredienser när man tar in en spelare så här pass sent under en säsong. Vi bedömer det som om Andrew är precis den spelare vi behöver för att bli slagkraftiga i ett slutspel.

26-åringen landade i Östersund under måndagen och Jämtland har en förhoppning om att han ska hinna bli spelklar redan till kvällens match mot BC Luleå. Evariste Shonganya missar ungefär en månads spel och beräknas vara tillbaka i mitten av februari.

Här kan du se tisdagens toppmatch mellan Jämtland Basket-BC Luleå.

Dela inlägget