Fotograf: Bildbyrån (montage)

Inför: Köping Stars-Uppsala Basket

Säsongens kanske viktigaste match hittills väntar i eftermiddag när Köping Stars tar emot jumbon Uppsala Basket. Här är senaste nytt inför matchen!

🔥 Köping Stars – Uppsala Basket 🔥
📺 SBLPlay.se
🇸🇪 SBL (herr)
📆 Lördag 12 januari, kl 16.04
🌍 Karlbergshallen, Köping
💻 Livestatistik

En sådan vecka för Köping Stars, nu på slutspelsplats i Svenska Basketligan. Först storseger mot Wetterbygden, följt av en rysarvinst mot Nässjö – och idag ett gyllene tillfälle att distansera sig från Uppsala Basket och nedflyttningsplatsen.

Seger mot Uppsala skulle innebära tre raka triumfer i veckan, en trippel. Dubbla tripplar kan det dessutom bli om säsongens två tidigare rysarsegrar i ligamöten mot Uppsala följs av en tredje under lördagen.

Köping Stars vill gärna förlänga segertåget, men erfarenheten talar för en ny, tuff drabbning. Köping har nämligen i två tidigare ligamöten mot Uppsala först i slutsekunderna vänt stora underlägen (–19 poäng hemma i Karlbergshallen och –16 poäng borta i Fyrishov) till segrar. I Köping minns fansen på läktaren fortfarande med välbehag Niklas Larssons trea i slutsekunden som innebar förlängning och sedan även seger. I Uppsala var det Aleksa Solevic som satte den vinnande poängen till 70-68 med fem sekunder kvar.

Hemmalagets tränare “Jotti” Nikolaidis vill gärna fortsätta ha marginalerna på sitt lags sida. Precis som vid den knappa men sköna segern mot Nässjö i veckan.
– Vi kom då inte upp i samma försvarsnivå som i matchen före mot Wetterbygden. Men vi har höjt vår lägstanivå.

Spelmotorn Aleksa Solevic fortsätter också att imponera. Så pass att guarden i förra veckan tog plats i SBL:s ”Veckans lag” – för tredje gången. Aleksa leder också assistligan (8 i snitt per match) och håller till i ligans toppskikt för gjorda poäng (drygt 17). Mycket har hänt i Uppsalas laguppställning sedan lagens tidigare möten.
– Laget är förstärkt med nytt blod, och spelarna lär komma ut ”hungriga” mot oss, säger “Jotti” Nikolaidis.

Det är en handfull (!) nya spelare som tagit på sig Uppsalas linne i ett försök att rädda klubben kvar i SBL. Några av nyförvärven, amerikanerna Dante Williams och Brian Bridgeforth, har anslutit efter att externa finansiärer samt IT-miljardären Niklas Zennström gått in med en summa pengar.

Med dessa nyförvärv har tabelljumbon fyra icke EU-spelare i truppen. Reglerna säger att endast tre får ingå i en matchtrupp. Uppsala spelade senast med alla fyra i förlustmatchen mot Luleå (67-83), uppenbarligen för att serben Nemanja Jovanovic av Svenska Basketbollförbundet blivit omklassad till ”hemmafostrad” spelare. Uppsala har även fått in John Imbia, Mannos Nakos och Odin Lindell i truppen.

Ingen i Köping har heller glömt Uppsala Baskets magiska skytte från Axel Nordström i den första matchen. Forwarden spelade matchens samtliga 45 minuter (med förlängningen) och radade upp inte mindre än åtta trepoängare, och totalt 35 poäng.

Text: Ulf Eneroth (Köping Stars)

LÄGET I LAGEN:❓
Köping ser ut att kunna ställa upp med bästa möjliga lag.

Uppsala kommer till spel utan Odin Lindell som har problem med en fot och står över dagens match.

LÄS MER: 📒
Köpings hemsida inför matchen
Uppsalas hemsida inför matchen

Dela inlägget