Fotograf: Dennis Ylikangas / Bildbyrån

Inför: Jämtland Basket-Norrköping Dolphins

En mycket speciell match väntar i Östersunds Sporthall under tisdagskvällen där Jämtland Basket tar emot Norrköping Dolphins.

🔥 Jämtland Basket – Norrköping Dolphins 🔥
📺 SBLPlay.se
🇸🇪 SBL (herr)
📆 Tisdag 20 november, kl 19.04
🌍 Östersunds Sporthall, Östersund
💻 Livestatistik

Det kommer en tid och en plats då jag samlat mig, fått gråta färdigt och både sakna och sörja min vän att jag kan hedra honom på det sätt, den heder och omtänksamhet Zeke förtjänar, men den tiden är inte riktig här än.

Innan jag kort sammanfattar Jämtlands möte mot de regerande svenska mästarna Norrköping nu på tisdag, vill vi i laget göra det väldigt klart och tydligt varför vi valt att spela matchen så här tätt inpå Zeljkos tragiska och för tidiga bortgång. Vi har haft små korta individuella samtal och även samlats i grupp nu på morgonen (måndag). Alla spelare och ledare fick säga sitt och berätta hur vi mår, hur Zeljkos bortfall plågar oss samt hur vi nu ska gå vidare med livet utan att vare sig exkludera eller förringa Zeke’s betydelse för oss. Det fanns inte en spelare eller ledare som i samtalen som inte nämnde orden ”lojal”, ”vän”, ”fanns alltid tillgänglig”, ”sms/meddelanden med kärlek och uppmuntran” när var och en delade med sig hur vi kände. Zeke’s koppling till var och en av oss i laget är UNIK – för Zeljko var UNIK! Sannolikt den mest lojala och storhjärtade människa utanför våra egna familjer vi någonsin kommer att träffa och ni som känner honom förstår precis vad jag menar.

Vi spelar inte matchen bara för att hedra Zeljko (även om det förstås är en del av anledningen).
Vi spelar matchen för att VI BEHÖVER DET!

Att träna tisdag-lördag och sedan sätta oss på en buss för att få en tyst minut i Luleå inför 2 000 personer som inte är ”våra peep’s” som Zeke hade sagt känns bara fel. Utan våra egna familjer, vänner eller bekanta i en främmande stad och sen vänta till den 5 december för att få tacka av Zeke i Tegeltemplet. Spelarna, inkluderat jag själv, behöver våra 1 800 fans som älskar Zeljko, som älskar OSS och där Zeljko kan få den hyllning och kärlek han förtjänar och på så vis göra det enklare för oss i laget att hantera denna fruktansvärda smärta och saknad vi känner.

Att få göra detta mot Norrköping (som Zeljko så sent som i torsdags sa ”vi kommer att slakta dem…de passar oss”) känns passande. Jag vet inte om jag själv har samma övertygelse som Zeljko, men WTF…varför inte. SBL’s kanske starkaste trupp och serieledare tillsammans med Södertälje. Vi hade dem på fallrepet i första matchen men misslyckades med dubbel-knuten. Nu får vi en ny chans, men mellan raderna förstår ni säkert att vinst eller förlust är inte det som räknas i morgon. I morgon räknas bara HJÄRTA och ÄRA, sen får resultatet bli vad det blir. Det är en formidabel motståndare vi står inför och i ett läge där vi förstås är sårbara som lag, men det är ett klasslag att få hedra Zeljko och själva medicinera oss med kärlek ifrån vår egen publik. Norrköpings Coach Adnan Chuck ringde redan i Söndags och erbjöd sig att flytta på matchen och det tackar vi för – men vi möter hellre ett fantastiskt lag med vårt fantastiska lag inför vår fantastiska publik och skapar en atmosfär till minne för vår kära, kära vän, kollega och älskade Zeljko Brlek!

Text: Torbjörn Gehrke (tränare Jämtland Basket)

***
I helgen avled hastigt Jämtland Baskets assisterande coach Zeljko Brlek, 41 år ung, vilket Norrköping Dolphins djupt beklagar. Våra tankar går till Zeljkos anhöriga och samtliga i och runt Jämtland Basket.

Coach Torbjörn Gehrkes Jämtland Basket kommer senast från en förlust i Täljehallen mot ett Södertälje Kings som satte an tonen i första halvlek där man gjorde 15 upp. Dolphins har mött Jämtland hemma en gång denna säsong då man vann med fem poäng efter att Jämtland övertygande ha vunnit de tre första perioderna men där Dolphins ”kammade till sig” och vann Q4 med 16 poäng. Jämtlands förra match hemma i Östersunds Sporthall mot Borås var en helt sjuk föreställning utan defensiva spärrar då Jämtland vann med 120-113. Jämtland gör mycket poäng hemma och man har snittat 99,8 poäng medan Dolphins på bortaplan snittar 83,8. Jämtland Basket är ett komplett lag med bra spelare på alla positioner och är ett av utmanarna till SM-titeln men man möter ett Dolphins som, sakta men säkert, gör framsteg i sin defensiva utveckling och går för sin åttonde raka vinst.

Så här säger Norrköpings tränare Adnan Chuk inför matchen;
– Först och främst vill jag verkligen beklaga sorgen till Zeljkos familj och Jämtland Basket. Vi vet att det är en tuff tid för alla inblandade och hoppas de snart kan se ljuset i tunneln, även om det är enklare sagt än gjort. Nu till matchen. Jämtland Basket är ett lag som ligger precis bakom oss i tabellen och har haft en riktigt bra första tredjedel av säsongen. Laget består av väldigt många bra spelare som till exempel Adam Rönnqvist, R.T. Quinn samt unge Oliver Gehrke. De coachas på ett bra sätt av Torbjörn Gehrke. Vi vet av erfarenhet att det alltid är tufft att möta Jämtland på bortaplan och det lär knappast bli annorlunda denna match. Vi fortsätter nöta på de detaljer som måste bli bättre och ser fram emot en riktigt tuff utmaning i Östersunds Sporthall.

Text: Benny Lindblom (Norrköping Dolphins)
 

LÄGET I LAGEN:❓
Jämtland ser ut att kunna mönstra ordinarie manskap.

Norrköping reser till Östersund med bästa möjliga lag. Notera att Johnell Smith är borta sedan tidigare.

LÄS MER: 📒
Jämtlands hemsida inför matchen
Norrköpings hemsida inför matchen

Dela inlägget