Fotograf: Simon Eliasson / Bildbyrån

Inför: Wetterbygden Stars-BC Luleå

Efter en mycket överraskande förlust i premiären är det ett revanschsuget BC Luleå som under fredagen reser söderut för match mot Wetterbygden Stars. Här är senaste nytt!

🔥 Wetterbygden Stars – BC Luleå 🔥
📺 SBLPlay.se
🇸🇪 SBL (herr)
📆 Fredag 2 november, kl 19.04
🌍 Huskvarna Sporthall, Huskvarna
💻 Livestatistik

Inför fredagens kvällsmatiné i Huskvarna Sporthall så finns det säkert många saker vi kan vara säkra på. Den säkraste av dom säkraste är dock den att våra gäster från Luleå kommer komma med ett kraftigt revanschbegär efter förlusten i seriepremiären när Wetterbygden Stars, chockade inte bara ett BC Luleå, utan även ett helt Basketsverige genom att vinna uppe i Luleå Energi Arena med 88-77.

Sedan dessa har det hunnit rinna en del vatten under broarna, närmare bestämt ganska exakt 25 % av en hel grundserie. Att Wetterbygden Stars ståtar med ett facit på fyra vunna och fem förlorade matcher får anses vara med beröm godkänt för ett lag och organisation som gör sitt första år på högsta nationella nivå, och som dessutom dragits med en hel del otur (skador plågar fortfarande laget) under första fjärdedelen av säsongen. Efter premiärförlusten har BC Luleå spelat upp sig betänkligt och befinner sig idag där vi är vana att se dom: i toppen.

Att förlora mot en nykomling på hemmaplan i seriepremiären går naturligtvis inte obemärkt förbi i en baskettokig stad som Luleå. Omgående varvade diverse motorsågar igång och den som kanske fick ta emot mest kritik var Brandon Rozzell ersättare, Corban Collins. Tanken var, eller rättare sagt, tanken ä-r att Corban Collins skulle ersätta de senaste säsongernas stora lirare i BC Luleå, Brandon Rozzell. Att då förlora i hemmapremiären mot en nykomling skapar inte direkt “förtroendekapital” mellan spelare och fans/media uppe i Sveriges baskethuvudstad, om vi uttrycker oss milt. Några som däremot inte tvekat en sekund på Corban Collins kapacitet är BC Luleås coachduo Peter Öqvist och Håkan Larsson och det har dom naturligtvis gjort helt rätt i, inte minst efter en snabb titt på herr Collins produktion framåt de senaste matcherna. 28 poäng hemma mot Umeå BSKT följdes upp av ytterligare 28 poäng borta mot Jämtland Basket. Drygt en vecka senare var det dags för ytterligare en “28-poängs-match”, denna gång mot Borås Basket. Som om detta inte vore nog så formligen vräkte Corban Collins i 37 (!) på bortaplan mot Södertälje Kings i en match som man vann med två poäng (95-93). Nu är samme Corban Collins nästan helgonförklarad uppe i Norrbotten och vi nere i södern kan bara konstatera att det svänger snabbt uppe i norr, på gott och ont.

I den senaste matchen, så sent som i onsdags hemma mot Norrköping Dolphins, satte Corban Collins upp mer beskedliga siffror (dock fortfarande 19 poäng mot de regerande mästarna) när laget föll efter ett sekunddrama där gästernas Anton Saks avgjorde med ingen tid alls kvar på matchklockan. Det råder med andra ord inga tvivel om vem Wetterbygden Stars behöver se upp med ikväll i BC Luleå. Förutom Corban Collins så förfogar även BC Luleå över några riktiga klasspelare som landslagskaptenen, Thomas Massamba, poänggöraren och det defensiva ankaret Tavarius Shine, superatleten, tillika svenska landslagsmannen, Denzel Andersson samt den brittiske landslagsmannen Robert Gilchrist för att nämna några. Dessa till trots: kan Stars tygla Corban Collins “offensivlusta” ikväll, är mycket vunnet.

En snabb titt i statistiken efter nio spelade omgångar gör gällande att Wetterbygden Stars för en tämligen anonym tillvaro på diverse topplistor. En som man dock leder är den listan som förkunnar “mest offensiva returer per match” vilket naturligtvis får tillskrivas kontot “mod”, en inte alldeles betydelselös beståndsdel för att kunna kalla sig ett framgångsrikt basketlag. På de individuella topplistorna så är det egentligen bara CJ Dunstons sjätteplacering som SBL: s mest effektivaste spelare som sticker ut vilket man naturligtvis kan tolka på mer än ett sätt.

Vår egen tolkning är för det första att CJ Dunston ä-r en effektiv spelare, punkt. Med en arbetsmoral i absolut toppklass och en fysik som antagligen legat på förstaplats om det funnits någon sådan lista, så har CJ Dunston börjat sätta sig i respekt i Basketsverige på allvar. Vi hör inte längre de elaka tungor som viskade innan säsongsstart något i stil med “rekryterad från spanska din IV, hur ska det gå” om den 198 cm långa forwarden från Florida. I Huskvarna Sporthall har han blivit en riktig publikfavorit, inte minst för hans outtröttliga spelstil och för att alltid spela med hjärtat.

Den andra tolkningen vi gör är att de andra lagen må förfoga över större stjärnor (med sannolikt mer i plånboken varje månadsslut) medan det i Wetterbygden Stars kommit att handla mer om l-a-g-e-t så här långt. I hemmalaget i kvällens fight finns helt enkelt inte någon spelare av Corban Collins kaliber utan ska Wetterbygden Stars kunna utmana BC Luleå ännu en gång, så behöver det levereras från många händer vilket också varit lagets signum så här långt in på säsongen. Med det sagt, så ska det bli spännande att se vad en spelare som Carl Engström kan göra mot ett lag som BC Luleå som inte har samma fyrtorn i sin laguppställning som både Norrköping Dolphins och Umeå BSKT kan ståta med. Storleken talar naturligtvis till Carls fördel samtidigt som BC Luleås stora spelare är betydligt mer mobila vilket naturligtvis är till gästernas fördel en kväll som denna (även om man verkar sakna den nyligen knäskadade Daniel Alexander), utan tvekan är detta en av de mest spännande “matchen-i-matchen-duellerna” så här på förhand.

Går det att vinna uppe i Luleå så går det naturligtvis att vinna mot samma lag även hemma i Huskvarna Sporthall men då gäller det att bibehålla energin och spela matcherna hela vägen över mållinjen vilket innebär (minst) 40 minuter. Lyckas man med det så lär Corban Collins och Co behöver bekänna färg för att kunna göra anspråk på sin sjunde seger för säsongen.

Text: Wetterbygden Stars

***

 

LÄGET I LAGEN:❓
Wetterbygden saknar med stor sannolikhet Guim Exposito som inte spelat sedan 12 oktober.

I Luleå så saknas Daniel Alexander på grund av en meniskskada och han kommer att opereras inom kort. Brice Massamba kommer fortsatt inte till spel efter sviterna av en hjärnskakning.

LÄS MER: 📒
Wetterbygdens hemsida inför matchen
Luleås hemsida inför matchen

Dela inlägget