Fotograf: Simon Hastegård / Bildbyrån

Truppen till herrlandslagets EM-kval uttagen

Förbundskapten Hugo Lopez har tagit ut sin första landslagstrupp inför nästa EM-kvalmatch mot Vitryssland i Uppsala 29 november. 16-mannatruppen innehåller ett par nygamla namn som får chansen i landslaget igen.

För en vecka sedan introducerades Hugo Lopez som herrlandslagets nya förbundskapten. Sedan dess har det arbetats med att ta fram landslagstruppen inför EM-kvalmatchen mot Vitryssland om en månad.
– Jag är glad och komfortabel – till och med exalterad – över truppen inför min första landskamp. Jag tycker att med dessa 16 spelare har vi en bas med spelare som redan varit med i landslaget en tid, och några nya spelare som ger oss extra kvalitéer. Jag har en känsla av att alla dem kommer att hjälpa laget vinna, säger Lopez i ett pressmeddelande.

Truppen som kallats till landslagsfönstret i november innehåller ett par namn som gör comeback i landslagssammanhang, nämligen Erik Rush och Mikael Lindquist. Rush, 30, var senast med i EM 2013 och gjorde debut i seniorlandslaget 2011. Lindquist, 35, spelade senast i herrlandslaget 2012. Han har varit glödhet i inledningen av SBL, snittar 20.5 poäng per match och skjuter 50% från trepoängslinjen, vilket givit honom chansen i landslaget igen.

Även Charles Barton Jr får chansen igen, och Elijah Clarance, som om under sommarens U20-EM skapade rubriker när han vann poängligan (22.4 poäng per match) och hade flera spektakulära dunkar.

Det har också offentliggjorts vilka som blir assisterande coacher till Lopez, Kenny Grant och Pontus Frivold. Grant var med som spelare i EM 2013, och är just nu assisterande coach i franska Antibes Sharks. Frivold har tidigare varit assisterande till Kostas Flevarakis, Brad Dean och Vedran Bosnic.
– Vitryssland är ett talangfullt lag. Det kommer att bli en tuff match, både på grund av motståndet och att vi bara har tre dagar tillsammans för att förbereda oss. Men vi är väldigt positiva och går in med bra känsla inför matchen på hemmaplan i Uppsala där vi får starkt stöd av Moose Nation och alla andra fans, säger Lopez.

Eftersom Euroleague inte tar hänsyn till FIBA:s tävlingskalender när de lägger sina omgångar gör det – precis som under VM-kvalet tidigare i år – att spelare i ligan inte kan spela med sina landslag. Detta gör att Jeffery Taylor, Marcus Eriksson och Melwin Pantzar inte kan delta i landslagsfönster under pågående säsong.
– Tyvärr kommer inte spelarna som representerar Euroleague-lag kunna delta denna gången heller, vilket är beklagligt. För svensk och europeisk basket är det oerhört viktigt att Euroleague anpassar sig till FIBA:s fönsterkonstruktion, säger landslagsansvarige Fredrik Joulamo.

Av de 16 uttagna spelarna kommer tolv att spela mot Vitryssland. Truppen samlas i Uppsala 26 november för förberedelser innan EM-kvalmatchen den 29 november.

(Denna text är till stor del ett pressmeddelande från Svenska Basketbollförbundet)

Dela inlägget