Fotograf: Dennis Ylikangas / Bildbyrån

Stjärnan lyfte BC Luleå till skrällseger

Nästan ingen trodde att BC Luleå skulle lyckas besegra Istanbul BBSK på hemmaplan. Då lyfte stjärnguarden Corban Collins Luleålaget till seger efter en magisk fjärde period.
– I dag kom belöningen, säger han.

I den första kvalmatchen till Fiba Europe Cup förlorade BC Luleå med 37 mot Istanbul BBSK. Exakt en vecka senare lyckades man besegra samma lag inför sina hemmafans.
– Det känns magnifikt! De senaste matcherna har varit tuffa för oss och vi har gått igenom en svacka. Att få komma hem inför hemmapubliken och ta en ‘big time-seger’ över ett väldigt, väldigt bra lag känns fantastiskt, säger Corban Collins.

BC Luleå fick en bra start direkt när Daniel Alexander drog i en trepoängare från högra hörnet som innebar 3-0 till hemmalaget. Och efter det höll lagen jämna steg under fyra perioder. Framför allt tack vare BC Luleås disciplinerade försvarsspel och fokus under hela matchens gång. Men tungan på vågen blev definitivt guarden Corban Collins. Han hade haft en tillbakadragen roll under tre perioder. Fast under de avslutande tio minuterna dundrade han i hela 20 poäng och ledde BC Luleå till seger med 78-73. Collins slutade på totalt 26 poäng och tre assists i vinsten över turkiska Istanbul BBSK.
– Vi spelade hårt under alla 40 minuter. Vi hade konstant tuffhet och slutade aldrig jobba. Vi spelade ut dem idag, säger Collins.

Du måste vara nöjd med din egen insats. Eller?
– Det är en välsignelse. Mina lagkamrater, organisationen och coacherna har gjort ett bra jobb när jag haft en liten svacka. De har gjort ett bra jobb att uppmuntra mig, säga åt mig att spela mitt spel och vara den jag är. I dag kom belöningen. Jag har fortsatt att träna hårt, gjort exakt samma sak och hållit självförtroendet uppe.

Förlusten innebär att Istanbul BBSK blir laget som sportsligt tar sig vidare till gruppspelet i Fiba Europe Cup. Men BC Luleå ser ändå segern som ett stort steg i rätt riktning. Och Corban Collins hyllar även hemmapublikens insats under onsdagen.
– Energin är elektrisk här inne. När publiken är inne i matchen kan man känna passionen och stoltheten som de känner med den här klubben. Att växa tillsammans med dem när man möter en kvalitetsmotståndare… Det kommer att bli läskigt när det blir ‘crunch time’ i våra ligamatcher. Det är som att vi har en sjätte spelare på planen.

Han fortsätter:
– Shoutout till publiken som ställt upp, fortsatt visa kärlek och hjälpt oss att ta oss ur den här svackan.

MATCHFAKTA / FIBA EUROPE CUP:
BC Luleå–Istanbul 78–73

(22–20, 16–13, 11–20, 29–20)
Poäng, Luleå: Corban Collins 26, Denzel Andersson 19, Daniel Alexander 8, Tavarius Shine 6, Anton Kobylak-Berglund 6, Daniel Hansson 4, Thomas Massamba 4, Tim Kearney 3, Robert Gilchrist 2.

Text: Max Wiik (BC Luleå)

Dela inlägget