Fotograf: Ömer Balli / FIBA Europe

Tung smäll i första Europe Cup-matchen

Den första FIBA Europe Cup-matchen mot Istanbul BBSK blev en käftsmäll. BC Luleå förlorade med 50-87 – trots en offensiv uppvisning av forwarden Daniel Alexander.
– Vi känner att vi borde ha kunnat sätta bättre press på Istanbul, säger tränaren Peter Öqvist.

På förhand var bortamatchen mot Istanbul BBSK en riktigt tuff uppgift för BC Luleå. Och det blev precis det. När lagen möttes i den andra kvalrundan till Fiba Europe Cup höll de inledningsvis jämna steg. BC Luleå-forwarden Denzel Andersson inledde matchen piggt och såg till att BC Luleå bara låg under med 18-24 efter tio spelade minuter.

Men efter den första perioden gick det utför. Istanbul BBSK vaknade till liv på ett helt annat sätt och hade kopplat grepp om matchen med 39-23 i halvtid.
– Istanbul var bättre än oss i alla quartrar i dag. De vann returtagningen, var aggressiva och fick gå till linjen. De sköt väldigt bra från trepoängslinjen också. Defensivt var de bättre än oss också och sänkte vår tvåpoängsprocent oerhört mycket. Vi hade helt enkelt en ganska tung afton offensivt, säger BC Luleås tränare Peter Öqvist.

Under den andra halvleken lyckades BC Luleå inte stoppa blödningen. Samtidigt hade man stora problem i offensiven. Anfört av guarden Terrell Holloway (totalt 17 poäng) lyckades hemmalaget dra ifrån ytterligare. Och efter fyra perioders spel hade Istanbul BBSK vunnit med 87-50.
– Det var inte som vi hade väntat oss. Vi känner att vi borde ha kunnat sätta bättre press på Istanbul även om det är ett väldigt bra lag. Men siffrorna blev lite större än vad vi hade hoppats på, säger Öqvist.

Vad tänker du inför returmötet nästa onsdag?
– Det enda vi kan säga om framtiden är att vi ska försöka bjuda publiken på en bättre match på hemmaplan.

Forwarden Daniel Alexanders offensiva spel var en av få ljuspunkter i BC Luleå under onsdagen. Han svarade för 20 poäng och nio returer i förlustmatchen. Även om han inte är nöjd så ser han det som ett steg i rätt riktning gällande sitt eget spel.
– Jag försöker ta steg framåt och se vad jag behöver göra både mentalt och fysiskt för att spela på min bästa nivå. Sen jag kommit hit har jag inte gjort det. Det var ändå ett kliv i rätt riktning för min egen del när det gäller att spela lite friare och inte tänka för mycket, säger Daniel Alexander.

Returmötet i FIBA Europe Cup spelas onsdagen 10 oktober i Luleå Energi Arena.

MATCHFAKTA / FIBA EUROPE CUP:
Istanbul–Luleå 87–50

(24–18, 15–5, 23–14, 25–13)
Poäng, Luleå: Daniel Alexander 20, Denzel Andersson 15, Thomas Massamba 6, Daniel Hansson 4, Robert Gilchrist 4, Tim Kearney.

Text: Max Wiik (BC Luleå)

Dela inlägget