Fotograf: Simon Eliasson / Bildbyrån

Säsongens tuffaste utmaning väntar för Luleå

Under onsdagen väntar säsongens tuffaste utmaning för BC Luleå – mot turkiska Istanbul BBSK i FIBA Europe Cup. Då har Luleå-laget gjort allt i sin makt för att hitta motståndarens svagheter.
– Det är så klart att det kommer att bli en tuff utmaning, säger centern Brice Massamba.

BC Luleå befinner sig just nu i Turkiet och närmare bestämt Istanbul. Anledningen är att det under onsdagen väntar ett stentufft bortaplansmöte i FIBA Europe Cup-kvalet mot Istanbul BBSK.

På förhand är det här säsongens absolut tuffaste utmaning – och därför har BC Luleå förberett sig med massor av videoscouting.
– Det har varit mycket video och vi har jobbat på att lära oss deras spel. Försökt hitta svagheterna i deras anfall och försvar, säger Brice Massamba.

Forwarden Denzel Andersson fyller i:
– Vi har kollat på vad individerna i laget är bra på. Vad de gör – och vad de inte gör. Det gäller att vi har kontakt med dem i försvar hela tiden så att de inte får slappna av.

Istanbul BBSK spelar alltså i den konkurrenskraftiga turkiska högstaligan. Lagets stora stjärnor är 213 centimeter långe Shevon Thompson, guarden Terrell ”Tu” Holloway och kroatiske forwarden Luka Babic. Men inte nog med det. Under tisdagen meddelade laget att man dessutom kontrakterat den turkiske landslagscentern Semih Erden.
– De gillar att springa precis som vi gör. De har en stor ‘big guy’ som är duktig där inne under korgen. De har några spelare som kommer att vara riktigt bra om vi låter dem vara bekväma. De får inte ta fler returer än oss. Vi måste kämpa mer helt enkelt, säger Massamba.

BC Luleå har som bekant fått en tuff inledning på säsongen i SBL. Man har förlorat två av tre matcher – allra senast mot nykomlingen Köping Stars i deras hemmahall. Brice Massamba vill nu se att laget ska visa mer hjärta och spela ”BC Luleå-basket”.
– Det spelar ingen roll om det är nykomlingar eller inte. Man är bara less att vi har torskat på det sättet som vi har gjort. Att vi låtit dem dominera under korgarna, ta för många returer och sådana grejer. Att vi inte visat nog med hjärta och spelat BC Luleå-basket.

Hur svårt kommer det bli att besegra Istanbul?
– Det är så klart att det kommer att bli en tuff utmaning. Men det är viktigt att komma ihåg att den här matchen spelas i 80 minuter eftersom det är resultatet över två matcher som räknas.

Här kan du se matchen som startar klockan 18.00 (svensk tid)!

Text: Max Wiik (BC Luleå)

Dela inlägget