Fotograf: Anna Forsström (Södertälje Kings)

Södertälje föll stort – inget avancemang i FEC

Under onsdagskvällen förlorade Södertälje Kings med 100-76 mot Ironi Ness Ziona och därmed även möjligheten att avancera i FIBA Europe Cup.

Till skillnad från den första matchen i Israel i fredags spelade Södertälje i ett underläge som höll sig runt 20 poäng i en stor del av matchen, och lyckades inte vända den negativa trenden. Poängbäst i matchen blev motståndarnas Mickell Gladness, 22, och flest poäng i hemmalaget gjorde Toni Bizaca, 17.
– De var redo, de hade förberett sig på ett sätt som vi inte kunde matcha i dag. De ledde matchen från första minuten till slutet, straffade oss i början, och vi kunde inte hitta något svar. Jag är besviken över att vi inte var redo och tar på mig skulden för det, det är mitt jobb att se till att vi är redo. Det är något vi måste förbereda oss bättre på, nu inför svenska ligan, sa Södertälje-tränaren Ludde Degernäs efter matchen.

Hög intensitet präglade inledningen och misstag gjordes i båda ändar av planen till följd av det höga tempot. Lagen höll jämna steg fram till slutet av den första perioden när motståndarna sedan skaffade sig en +10-ledning. Martin Pahlmblad inledde den andra perioden med en välbehövlig trepoängare som minskade avståndet till 19-29 och var tillsammans med Bizaca och William Magarity de enda hemmaspelarna som kom upp i tvåsiffrigt när det gällde poängen. Eric Garcia gjorde färre poäng (sju), men bidrog däremot med elva assists. Mer krävdes dock för att Södertälje skulle hitta rytmen och distansskyttet ville inte infinna sig.
– Försvarsmässigt var det väldigt viktigt att bromsa Garcia och det var några delar där vi gjorde ett bra jobb, men ändå hade han gjort elva assists i slutet av matchen – det är för mycket. Samma med Bizaca: vi visste att han är den huvudsaklige kreatören, och jag tycker att i båda matcherna gjorde vi ett väldigt bra jobb på – jag vet inte hur man uttalar hans namn, så ni får ursäkta mig: nummer 50 (Pahlmblad), vi saktade ned honom. De tre killarna var vår huvudfokus, sa Ironi Ness Zionas huvudtränare Nadav Zilberstein efter matchen.

Magarity var viktig för Södertälje inom det målade området där han tog returer, gjorde poäng och försvarade egen korg. Detsamma gjorde motståndarnas Mickell Gladness, som dock var klädsamt ödmjuk inför sin egen och lagets insats:
– Jag kunde definitivt ha tagit fler returer, men mina lagkamrater gjorde ett bra jobb med att hitta mig i rätt ögonblick, hatten av för dem. Vår coach gjorde ett bra jobb med att scouta våra misstag från förra matchen, vad vi kunde göra bättre. Och som ett relativt nytt lag där inte alla varit med hela tiden är det viktigt: vad vi kan förbättra.
– I första matchen visste vi inte vad vi skulle förvänta oss, men vi visste att vi måste hålla dem på låg skottprocent från trepoängslinjen på deras hemmaplan, vi liksom tvingade bort dem från trepoängslinjen. De hade ändå några offensiva returer, särskilt i andra och tredje perioden, när de plockade kanske fyra eller fem returer. Det är fortfarande något vi behöver förbättra.

Ironi Ness Ziona gjorde en bra defensiv insats genom att sakta ned Södertälje och tvinga hemmalaget till svåra offensiva lägen, vilket märktes tydligt i Södertäljes skottprocent från trepoängslinjen som var nedslående 25,7% (9/35). I halvtid var ställningen 39-52, även om den andra perioden som sådan var helt jämn; 23-23. Gladness fortsatte dominera under korgen och bidrog offensivt tillsammans med Tal Dunne till att gästernas ledning var 20 halvvägs in i tredje perioden.
– Den första matchen var den första vi spelade i Europa någonsin och vi var lite spända, lite darriga, och det påverkade oss mycket. Södertälje gjorde ett fantastiskt jobb med att förbereda sig inför den första matchen, de visste exakt vad vi skulle göra, särskilt i anfallsspelet, blottade våra svagheter. Efter den matchen gjorde vi några justeringar och såg till att involvera fler spelare, jag brukar säga till killarna att det ju är en lagsport. Södertälje gjorde ett riktigt bra jobb i den första matchen och jag önskar dem all lycka till framöver, sade coach Zilberstein.

På söndag väntar premiärmatchen i SBL för Södertälje Kings, när Uppsala Basket gästar Täljehallen.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

Dela inlägget