Fotograf: Andreas L Eriksson / Bildbyrån

Jonte K: En blandad basketcocktail

Det börjar röra på sig i det svenska basketsamfundet efter sommarens relativa stiltje gällande basketframgångar. Här är Jonte Karlsson med en rykande färsk krönika.

Klubbarna rustar för kommande säsong, landslagen skall återigen kvala, svenskar har blivit proffs, i den internationella världen har det hänt massor och alla spekulationer gällande det som komma skall är igång igen. Det får därför bli en blandad kompott om flera ämnen denna gång, samtidigt som jag lovar att fördjupa mig mer i några av ämnena framöver.

SBL
I vår herrliga har de tio lagen försökt skaffa sig slagkraftiga lag under hela sommaren. Nåväl, nio lag har försökt. Uppsala med nye coachen Jens Tillman har sysslat med annat såsom ekonomisk sanering och minimalistiska ersättningsnivåer i sina försök att få ihop ett lag.

Av de andra lagen så har regerande mästarna Norrköping samlat i ladorna och får gälla som favoriter så här en knapp månad innan vi startar ligan. De tillsammans med Luleå (som verkar lite kort på spelare) och Södertälje står som de lag de andra skall slå. Jämtland är ovanligt kaxiga inför säsongen men jag undrar om deras importer håller måttet då det krävs ansenlig produktion av dem nu när det svenska inslaget (förutom årets värvning Adam Rönnqvist) är både tunnare och yngre. Borås har en spännande mix men känns även de en aning klenare i år samtidigt som de väldigt ofta har svårt att få till det under en hel säsong.

Webbsändningar
Mycket glädjande för SBL är att ett nytt avtal med Sportsground är klart, vilket innebär att vi även denna säsong har en möjlighet att se alla matcher i SBL. Det fina är att det gäller såväl grundserie som hela slutspelsserien.
Nytt i år är att vissa av matcherna i grundserien kommer att innehålla intervjuer på samma sätt som var fallet under förra säsongens slutspel. Till slutspelet är det planerat för mer intervjuer, samt några program under vinjetten “Courtside”. Ni vet det där studioprogrammet som fungerade som uppsnack i trettio minuter innan vissa matcher och blev populärt.

Det finns även många andra positiva tankar gällande den här produktionen samt matcherna runt SBL, men som alla vet så kostar allt pengar. Något som faktiskt klubbarna själva kan hjälpa till med. De har även i år fått en möjlighet att sälja abonnemang till sina supportrar och det fina i kråksången är att de på varje årskort har en ”kickback” tillbaka till föreningen. Noterar att Jämtland redan på sin hemsida startat försäljningen medan det är helt tyst (som vanligt) hos flera av de andra. 
Jag skall inte klä av klubbarna helt inför er läsare men låt mig säga så här. Klarar de inte av att sälja den föreslagna summan de fått så är det under all kritik. I mina ögon har varje förening en möjlighet att både tjäna pengar, öka basketintresset samt se till att de journalistiska inslagen i programmen blir än fler ju mer vi säljer. Antalet kort och fler tittare är nyckeln till bättre produktioner. Du kan hjälpa till genom att be din klubb om möjligheten att köpa kort. Givetvis kan du även beställa direkt på SBLplay.se!

Internationellt spel
Mästarna Norrköping deltar i år i den högst rankade cupen som FIBA (det internationella förbundet) ansvarar för. Härligt tycker jag och Champions League innehåller många bra lag. Så till slutspelet har vi ändå svårt att se att Norrköping tar sig. De skall igenom tre kvalomgångar först med matcher både hemma och borta mot kvalificerat motstånd. Dolphins inleder mot Movistar Estudiantes från Spanien som kom elva i den spanska ligan förra säsongen. Laget innehåller inte helt okände Ludde Håkanson men även guarden Omar Cook med Euroleague-erfarenhet. Även amerikanen Nik Caner Medley har meriter från Europas bästa liga där han representerat både Maccabi Tel Aviv och Unicaja Malaga. Norrköping är inte favoriter men kan de slå ut spanjorerna så blir det troligen enklare i kvalomgångarna två och tre där lag från Polen, Vitryssland och Tyskland väntar.

I den lägre rankade FIBA Europe Cup har vi svenskt deltagande från Södertälje som går in i kvalomgång ett mot israeliska Ironi Ness Ziona. De har inte gjort stort väsen av sig i den israeliska ligan och spelar dessutom i en liten hemmahall som tar 1 200 åskådare vilket inte imponerar. Mest kända för oss nordbor är de för att den finländske landslagscentern Gerald Lee spelade där förra säsongen. En hyfsad chans till avancemang för Södertälje till ytterligare en kvalomgång. I den finns redan representant två från Sverige nämligen BC Luleå. De väntar på att få möta vinnaren mellan Svitavi från Tjeckien och Istanbul BBSK från Turkiet. Även BC Luleå borde ha en bra chans till avancemang.

Landslaget herrar
Skall återigen kvala. Denna gång är det förkvalet till det riktiga kvalet till EM 2019. Allt är som vanligt i landslaget. Vedran Bosnic verkar sitta på livstidskontrakt, många spelare lämnar återbud med kryptiska förklaringar och ursäkterna hopar sig. Den stora frågan är nu om vi tänker hylla våra motståndare igen och försöka pumpa upp dem till höjdare i Europatoppen. Kan bli svårt denna gång då motståndet består av Danmark och Vitryssland. Båda världsrankade efter Sverige (på 53 plats nu…) och sämre alla dagar i veckan. Även de har problem med spelare som inte medverkar. Tänk vad härligt om någon nu vågade säga: Vi skall vinna mot bägge lagen och några ursäkter finns inte. Men det tror jag inte kommer hända då någon i så fall måste ta ansvar. Inte vår paradgren direkt i vår sport.

Till sist
Vill jag inte låta er missa denna film.

Jag fick länken av min parhäst på Viasat Sport Magnus Dahlborn. En av få svenskar med en internationell kunskap om basket som går utöver det mesta i det här landet. Magnus har en förmåga att, utifrån våra diskussioner, hitta guldkorn i basketvärlden som kullkastar mycket av det jag tror samtidigt som jag, i och med detta, får lära mig nya saker samt ha andra perspektiv på en del påståenden som jag gör. I min senaste krönika nämnde jag ju det där med att vi i Sverige gärna hyllar och skriver upp våra talanger så att de blir världsstjärnor. Den här filmen handlar om två riktiga talanger som gick i NBA-draften i somras nämligen Luka Doncic och Dzanan Mousa. Se och njut. Notera även skillnaden i hur tänket kanske måste vara för att bli riktigt bra i en sport som är världstäckande med enorm konkurrens. Själv skrattade jag mig fördärvad då en av coacherna i filmen myntar det, alla fall för mig, klassiska uttrycket ” Democracy is for other professions”. Tänkvärt!

Här hittar du samtliga krönikor signerade Jonte Karlsson.

 
/ Jonte Karlsson

Dela inlägget