Fotograf: Kenta Jönsson / Bildbyrån

Jonte K: Giganten i svensk basket fyller jämnt

Det är många som gör/har gjort anspråk på att vara de viktigaste i svensk basket. En del har varit ute i helt ogjort väder, men det finns några/någon som står över alla andra i i mina ögon när det gäller svensk baskethistoria. Södertälje BBK tillhör definitivt den skaran och den här texten skall tillägnas dem då de den här säsongen fyller femtio år jämt.

Det var den 17 juli 1968 i köket hos den legendariska basketprofilen Benny Johansson som beslutet togs om att starta en egen förening för basketboll i Södertälje. Innan dess hade verksamheten funnits i KFUM:s regi, men ekonomiska omständigheter gjorde att nämnda organisation ville lägga ned. I ärlighetens namn kan vi väl även säga att basketspelarna inte heller riktigt levde efter den devis som statuterna i KFUM stod för vilket gav än mer skäl till nedläggningskraven.

Fler än Benny Johansson var involverade i starten, men de herrar som tillsammans med honom mest förknippas med SBBK är givetvis Kjell Östh och Jan Lennart Andersson. Tre herrar som lagt en stor del av sitt liv på att forma en förening utifrån de ideal som många idag eftersträvar, men sällan kommer i närheten av. SBBK var en kamratförening som växte till något mycket större än vad någon kunde förvänta sig. Under de tio första åren så var det ”jakten” på dåtidens giganter Alvik Basket som var den stora grejen, men verksamheten kom även att innehålla allt det som få idag kan erbjuda. Likvärdig jämställd herr- och damverksamhet, mängder av ungdomar på både elit- och breddsidan och mycket annat som det skulle kunna skrivas flera spaltkilometer om.

Efter det första damguldet 1977 och det första herrguldet (mot just Alvik 1978), så kom SBBK att vara den största maktfaktorn i svensk basket under många år. Antal SM-guld för både seniorer och ungdomar finns det inga som kommer i närheten av då det till dags datum rör sig om 132 stycken. Men det som kanske mest imponerar var det arbete som gjordes för att så många ungdomar som möjligt skulle kunna spela basket. Det finns idag uppskattningar på att över 15 000 barn aktivt sysslat med basket i SBBK under de åren som kom efter att den populära stadsdelsverksamheten (SDV) startades 1972.

All denna verksamhet, elit, bredd och övrig klubbadministration, sköttes och förädlades av de tre herrar som nämnts här ovan. Gudarna skall veta att de irriterat mig en mängd gånger då de var ledare med sitt prat om idealism, klubbkänsla, solidaritet, arbetsmoral, träning, seriositet med mera. Men den övertygelse, driv och arbetskapacitet som fanns saknar jag idag i svensk basket. Klubbkänslan var speciell, engagemanget oerhört stort och jag törs knappt tänka på all arbetstid de lade ner för klubben, som alltid kom före allt annat.

Viktiga ledare
Idag skäms jag stundtals för många saker som jag sagt och gjort i mitt basketliv just i Södertälje. Ju äldre jag blivit så har jag förstått vilket fantastiskt jobb de gjorde, samtidigt som jag själv aldrig hade blivit den jag var om inte jag fostrats i den anda som de här tre arbetade. Givetvis finns det fler viktiga ledare och personer som medverkat till framgångarna. Det dräller också av mängder av bra spelare som passerat revy och den listan är så lång att ni läsare skulle tröttna ganska snart. Jag vill även påstå att alla i Södertälje kommun idag har någon form av relation till SBBK samtidigt som svensk basket aldrig hade nått de höjder (när det begav sig), om inte alla dessa talanger tagits fram från Kringelstaden.

Jag själv började aktivt min karriär i Södertälje året 1970. En gänglig och stökig tonåring från ett av arbetarkvarteren i Södertälje kallat Västergård. Långhårig, egensinnig, kaxig och skoltrött är några av de epitetet som kunde klistras på en ung Karlsson. Min första riktiga tränare kom att bli just Kjell Östh och det han lärde mig, inte bara om basket, utan även om livet är jag evigt tacksam för. Vi var många ungdomar, på samma sätt som idag, som var rätt vingliga i det vi höll på med och utan ledare som Kjell, Benny och Jan Lennart kan man ju undra vart livet tagit vägen. Det är inte bara jag som är tacksam utan det finns mängder av människor som känner likadant som mig.

Och nu skall det firas att denna fantastiska verksamhet pågått i femtio år. Först arrangeras en golfturnering för basketintresserade på Salems GK den 31 augusti. Där kommer herr och damlaget för nästa säsong presenteras tillsammans med andra lokala nyheter i samband med både lunch och middag. Till min glädje så har redan personer utanför klubben anmält sig och det är extra roligt att det finns representanter med från Alvik. Några platser finns kvar så intresserade kan anmäla sig genom SBBK.

Än fler än de som redan nämnts kommer att vara med och fira klubben på det stora jubileumspartyt den 1 september i Täljehallen. Då blir det nostalgi och underhållning. Södertälje-profilerna Lasse Karlsson (komiker) samt Johan Boding (musiker) är några av de som medverkar i programmet. Till dags datum har nästan 400 personer anmält sig samt betalat biljetter för att kunna träffas, se nostalgiska klipp, äta, dansa, prata gamla minnen och ha kul. Och till allas glädje så är tal inte tillåtna!

Många legendarer
En av kvällens höjdpunkter blir också hissandet av en ytterligare legendartröja i Täljehallens tak. Den särklassigt bästa poänggöraren på herrsidan, och flerfaldiga SM-mästaren Bill Magarity kommer att bli den sjätte spelaren att äras, och med tanke på Bills prestationer, vad är mer lämpligt att genomföra ceremonin än på klubbens mesta bemärkelsedag Extra kul är att många legendarer i form av spelare dyker upp. På damsidan kommer Kicki Johansson, Anne Mari Wikner, Bitte Andersson, Maria Lerner och många fler av de där rekordtjejerna som vann nio SM-guld i rad vilket är ett svårslaget rekord. På herrsidan blir det likadant och redan idag har de ”gamla” amerikanerna Mike Westra, Roscoe Wilson och Marc Glass tackat ja. Dessutom kommer den amerikanske coachen Jim O Keefe (som jag själv coachades av) som var med under den stora ”boomen” på 70-talet att vara där. Givetvis också mängder av de andra landslags- och ligaspelarna som Södertälje har haft under åren.

Totalt alltså cirka 400 gäster med någon anknytning till Sveriges mest framgångsrika basketförening. Allt från 70-talets cheerleaders, supportrar, sponsorer till dagens spelare och äldre ungdomslag. Har du missat att anmäla dig så finns chansen fortfarande det kommer att bli en resa i nostalgins tecken värd att minna i många år. Men oavsett om du kommer eller inte glöm inte att gratta en gigant i svensk basket. Även om den ”riktiga” födelsedagen var i juli så är det ändå festdatumet som är det officiella datumet då det firas.

/Jonte Karlsson

Dela inlägget