Fotograf: Simon Hastegård / Bildbyrån

Lidén avslutar karriären: ”Har alltid velat göra det på mina villkor”

Det blev två säsonger i BC Luleå för forwarden Tom Lidén. Nu väljer han att lägga basketskorna på hyllan.
– Jag har alltid velat göra det på mina villkor, säger Lidén.

Tom Lidén har just avklarat sin tionde säsong i Svenska Basketligan. Den slutade med att han och BC Luleå föll på målsnöret i en dramatisk finalserie mot Norrköping Dolphins. Trots att han bara är 30 år gammal väljer nu Lidén att avsluta sin basketkarriär.
– Det har varit på gång ända sedan jag åkte hem från Grekland 2016. Jag ville kanske göra en eller ett par säsonger i Sverige innan jag lade ned helt. Men jag har tappat motivationen lite grann och tycker inte att jag spelar av rätt anledningar längre, säger Tom Lidén.

Han fortsätter:
– Det är väldigt många olika anledningar som spelat in och jag bestämde mig egentligen inför den här säsongen att det skulle bli den sista. Men jag har inte gått ut med det utan jag trodde nog att jag skulle få frågan av någon reporter efter finalserien, säger Lidén.

Den 202 centimeter långe forwarden har hunnit med att representera Södertälje Kings, Sundsvall Dragons och BC Luleå i Sveriges högstaserie. Han har också gjort två år som utlandsproffs i grekiska Kolossos. I sin näst sista säsong som basketproffs fick han dessutom vinna SM-guld med BC Luleå (hans tredje totalt). På meritlistan har han också 17 A-landskamper med Sveriges landslag.
– Det har varit jättebra. BC Luleå är en superproffsig klubb och jag har haft jättekul under åren med människorna som varit där. Det är egentligen bara basketen där jag känner att jag har tappat drivet att bli bättre. Då känns det inte rättvist mot klubben eller mina lagkamrater eller någon egentligen att fortsätta, säger han.

Det hade varit något alldeles extra att få avsluta med två raka guld. Men så blev det inte.
– Det hade verkligen varit något att få sätta den där trean från hörnet i “game six”. Att det var det sista skottet man skjutit i karriären men… Ibland blir det inte en “fairytale” som man har tänkt. Men jag är jättetacksam av allt jag fått från basketen och BC Luleå också. Det har varit en jäkla resa men till slut så tar det slut.

Nu flyttar Tom Lidén hem till Södertälje där han har byggt hus tillsammans med sin fru. Han har börjat leta efter ett civilt arbete och hoppas att få jobba inom ekonomi.
– Jag söker efter lite vanliga jobb och har ändå min examen och skulle vilja prova att jobba inom ekonomi. Vi får se vad som dyker upp på den fronten. Jag känner mig skittaggad på att prova något nytt. Jag har gjort samma sak i 14 år och det är dags för en omstart med något annat.

Han fortsätter:
– Jag har alltid velat göra det på mina villkor och inte bli tvingad ut ur det. Jag ville inte stå där och känna att “vad fan håller jag på med?” eller att bli tvingad ut ur det på grund av skador. Det känns som att jag bara kommer ha det positiva av basketen med mig.

SILLY SEASON 2018/19: Så är läget i ditt lag – just nu!

Text: Max Wiik (BC Luleå)

Dela inlägget