Fotograf: Josefine Loftenius / Bildbyrån

Final 7:7: BC Luleå-Norrköping Dolphins

Allt eller inget! Vi står inför en rafflande avslutning på basketsäsongen. 3-3 i matcher – och i kväll väntar en sjunde och helt avgörande final mellan BC Luleå-Norrköping Dolphins.

Vilka: BC Luleå–Norrköping Dolphins
Vad: 🇸🇪 SBL, final 7:7
När: Fredag 18 maj, kl 19.04
Var: Luleå Energi Arena, Luleå
Sändning: SBLPlay.se

Med 36 sekunder kvar av den tredje perioden i SM-final 6 ledde BC Luleå med 17 poäng. Efter två förlängningar hade man förlorat med 90-95 mot Norrköping Dolphins.

Å ena sidan en förlust som sved ordentligt. Å andra sidan får man nu chansen att avgöra in för en fullsmockad Luleå Energi Arena i det här decenniets största match i Svenska Basketligan. Tränaren Peter Öqvist ser fram emot en fantastiskt tillställning i den direkt avgörande SM-finalen.
– Ja, man älskar det. Vi får chansen att fylla Luleå Energi Arena till bristningsgränsen en gång till. Vi får en galen basketafton till den här säsongen för att runda av hela showen. Det är ett härligt läge, säger tränaren Peter Öqvist.

För att BC Luleå ska kunna kalla sig svensk mästare för nionde gången kommer man behöva höja sig flera snäpp. Framför allt försvarsspelet där det fanns förbättringspotential i onsdagens bortamatch.
– Vi kommer behöva spela bättre försvar än vad vi gjorde nere i Norrköping senast. Vi har gjort analysen och vi är riktigt nöjda… Det finns mer att hämta defensivt. Inte så mycket på Micke (Lindquist) och Jocke (Kjellbom) där jag tycker vi fortsättningsvis gör ett bra jobb. Det är så klart Harris och Blakes som får komma igång under andra halvlek på ett alldeles för bra sätt, säger Öqvist.

Han fortsätter:
– Det kommer krävas ett komplett försvarsspel. Ett riktigt bra försvarsspel. Plus returtagningen för att sätta oss i förarsätet offensivt och få lite drag i matchbilden, säger han.

Har du hunnit smälta den senaste matchen?
– Vi har gjort analysen och därmed så smälter man den också. Man tittar på det bra och det dåliga och sen släpper man den och trampar vidare.

Vad förväntar du dig när det gäller inramning?
– Det kommer att bli fantastiskt. Jag tror att det kommer bli riktigt, riktigt bra. Vi ser till att fylla det med positiv energi, den här hallen, tillsammans med publiken och spelarna och hela paketet tillsammans.

Text: Max Wiik (BC Luleå)

***
Det känns som bara några få timmar sedan den sanslösa fajten i final sex där BC Luleå, efter en mycket övertygande första halvlek, mentalt brakade ihop och ett hett, aggressivt och mentalt förberett Norrköping Dolphins kunde vinna efter två förlängningar.

Utav säsongen 2017/2018 återstår nu bara en enda match, mellan två otroligt jämna lag, som ska avgöra vem som ska få ståta med SM-bucklan. BC Luleå har gett sig två enkla segrar i final ett och tre medan den femte, som kunde slutat åt vilket håll som helst, blev betydligt tuffare. Kan Dolphins steppa upp ytterligare lite mera kan detta mycket väl sluta med att guldet hamnar i Norrköping. Som storfavoriter har BC Luleå all press på sig att leverera inför en stor hemmapublik som kräver en seger medan Dolphins bara kan fokusera på sig själva och prestera som bara de kan. I kväll vid 21-tiden har vi svaret vem som är svensk mästare säsongen 2017/2018.

Så här säger Norrköpings tränare Adnan Chuk inför matchen:
– Vilken finalserie de här två lagen har bjudit upp till och vilken sjätte match grabbarna bjöd publiken på. Omänsklig upphämtning när de flesta trodde att det var över. Helt magiskt! De här grabbarna är gjorda av härdat stål och kommer alltid att vara vinnare i mina ögon. Snart åker vi upp till Luleå för match sju där vi kommer att behöva kräma ut det sista. Vi känner oss väl förberedda och ser fram emot en tuff avslutning på säsongen.

Text: Benny Lindblom (Norrköping Dolphins)

 

LÄGET I LAGEN:❓
Luleå kan ställa upp med bästa möjliga manskap.

Norrköping saknar fortsatt långtidsskadade Abdou Medjedoub och Jonathan Dubas. I övrigt ska alla vara redo för match.

NOTERA ATT: ✍️
* Lagen har mötts tio gånger under säsongen – ställningen är 5-5 i matcher.
* Det kommer bli lapp på luckan i kväll – 2 700 personer.
* Luleå snittar 85.9 poäng per match (1). Norrköping 81.1 (4).

LÄS MER: 📒
Luleås hemsida inför matchen
Norrköpings hemsida inför matchen

Dela inlägget