Fotograf: Montage (Bildbyrån)

Jonte K: Guide till kvartsfinalen Jämtland-Borås

En på förhand oviss historia mellan två lag som kommer från en säsong med olika utfall utifrån vad som förväntats. Det positiva står Jämtland (trea i tabellen) för som för första gången i sin historia kommer från en vinnande säsong i SBL. Negativare kring Borås (sexa i tabellen) som av många räknats som ett topplag men inte fått till det denna säsong. Detta är den sämsta placeringen för laget sedan säsongen 2011–12 då de kom sjua.

Formkurva
Jämtland – är det bästa av lagen även om det även där har svajat en del på slutet. 7–3 senaste tio matcherna och 3–2 de senaste fem. Ett oförutsägbart lag som du inte alltid vet var du har. Får de spela som de gjorde senast i Borås så är de riktigt bra.

Borås – mycket oroande nu när de förlorade den så viktiga sista grundseriematchen mot just Jämtland. Ser ibland ängsliga och geistlösa ut vilket är vanligt när lag tappat självförtroende. Har spelat 3–7 de senaste tio matcherna men tittar vi på de fem sista så är de hemska 0–5. Inget man vill ha med sig in i ett slutspel.

Skador
Jämtland – har haft småskavanker i princip hela säsongen. Amerikanske forwarden Brandon Taylor är skadedrabbad från och till, men för närvarande är det endast talangen Olle Lundqvist som är borta med en knäskada. Tveksamt hur mycket han spelar i kvartsfinalerna.

Borås – hade skadeproblem hela förra säsongen och har haft likartade även detta år. Vad beror det på? För tillfället är det oklarheter kring amerikanen Jyles Smith som brutit handen. Har tagit bort gipset men ingen vet om han kommer tillbaka eller ej. Mer oroande är att pointguarden Nimrod Hilliard, efter sin frånvaro tidigare under säsongen, ser ut att ha tappat formen helt.

Första femmor samt rotation
Jämtland – Toni Prostran, Jaan Puidet, Preston Purifoy, Brandon Taylor och Will Paul, den internationella femman kommer starta om alla är friska. Laget roterar oftast på nio spelare med ansenliga minuter för Niklas Larsson, Gustav Hansson och Olle Lundqvist. De är alla viktiga för Jämtlands spel. Ungdomarna Oliver Gehrke och Daniel Johansson spelar också frekvent. Det är speciellt med tanke på deras ålder även om de mer har mindre roller i laget. Det är en bredare rotation i Jämtland kontra sina motståndare.

Borås – den mest frekventa startuppställningen (givetvis beroende på skador) består av Nimrod Hilliard, Andreas Person, Fredrik Andersson, Brett Bisping och Jyles Smith.
Laget roterar mestadels på åtta spelare, där Simon Gunnarsson ibland ersätter Fredrik Andersson i förstafemman. Jakob Sigurdarson och Marin Mornar får även de ansenliga minuter men kommer oftast från bänken. Resterande spelare (kanske inte Ludvig Johansson) är bara utfyllnad och får lite strö minuter beroende på läge i matchen samt foulproblem.

Nyckelspelare
Borås – kommer inte gå en meter framåt utan att Nimrod Hilliard är bra och på tårna. Han startade säsongen utmärkt men har efter de olika skadorna visat sviktande form. I ärlighetens namn har han varit dålig de senaste omgångarna. Även Andreas Person har en viktig roll. Stor kapacitet men försvinner då och då ur matchbilden och det har inte Borås råd med. Borås behöver även mer produktion från fler spelare och det är märkligt att de inte kan utnyttja Jakob Sigurdarson bättre

Jämtland – Toni Prostran är lagets motor och den enskilt viktigaste spelaren. Lugn och metodisk. Dessutom har han förmågan att själv kunna göra poäng samtidigt som han leder. Men klarar han Hilliard defensivt i en matchserie? Preston Purifoy måste upp ett snäpp offensivt om Jämtland skall nå sitt max och klara av det här. Brandon Taylor måste också ligga på en stadig nivå i produktionen. Ser dock mest klen ut mot Luleå så det borde inte vara några problem ännu.

Coacher
Jämtland – Torbjörn Gehrke har varit med sedan Hedenhös tid. Rutin och karisma samt en i allra högsta grad egen idé om hur saker skall genomföras. Respekterad i Jämtland och får arbeta mer lugnt och ifred än kollegan i Borås. Spelar en friare typ av basket men inte lika oförutsägbart som förra säsongen då spelartruppen såg annorlunda ut. Årets coach, i tävlan med Jesper Gustavsson, i mina ögon.

Borås – Henrik Svensson är ny i de här sammanhangen. Att coacha i Borås är inte samma sak som i Malmö som han kommer från. I knalleland har många synpunkter och det kanske kan bli pressande? Metodisk, strukturerad och men lite förutsägbar. Vill stundtals spela snabbt men det verkar inte spelarna lyssna på vilket gör spelet lite väl statiskt många gånger. Måste hitta på något nu och slår ur underläge vilket jag tror passar honom bättre.

Defensiv taktik
Jämtland – är kanske det lag i SBL som trixar mest defensivt. Visat lite olika zoner (vet spelarna själva vad de gör då?) samt halvplanspressar för att bromsa farten. Besitter även olika möjligheter i man – man spelet beroende på avsaknaden av riktiga centrar. Har i Purifoy en av ligans bästa försvarare men ett aber är att Jämtland i jämförelse med Borås är små på inside positionerna. Dessutom har både Will Paul, Brandon Taylor samt Jaan Puidet stundtals problem med att de drar på sig många fouler. Alla dessa tre spelare är på topp tio listan på snitt fouls under säsongen vilket bör oroa.

Borås – måste få koll på Toni Prostran samt bromsa Jämtlands tempo i anfall. Spelar nästan alltid man-man och har sällan visat upp vare sig zoner eller pressar. Lagets akilleshäl har varit screen försvaret på boll. Borås har provat otaliga varianter men inget verkar ha blivit bestående. Och hur skall de gömma sina stora spelare Bisping, Smith och Mornar som alla har problem med sin relativa långsamhet och försvarsspelet? De kommer tvingas ut i banan av Jämtland som är det lag som skjuter näst mest treor av alla i SBL. Borås skjuter faktiskt minst antal.

Offensiv taktik
Jämtland – kommer säkert att driva upp tempot samtidigt som de vill attackera de stora spelarna i Borås och tvinga ut dem på golvet. Skjuter, som redan nämnts, näst mest treor av alla lag i SBL (Borås minst) och det kommer de göra än mer nu. Vill gärna driva och kicka ut bollen till skyttar vilket vi kommer se mycket av. Kommer säkert även att tvinga Hilliard (som är ur form) att spela mycket försvar vilket gör honom än mer trött.

Borås – bör tvinga Prostran att spela mycket försvar. Har längdmässigt en fördel inside som kan användas när Jämtland byter allt i sitt man- man spel. Måste nu också försöka springa ibland så att de även får några enkla poäng men absolut inte ge sig in i ett run and gun spel med jämtarna. Men framförallt måste de få till en bättre bollrörelse, bredd och djup i sitt anfallsspel så att Jämtlands byten i man- man spelet blir längre och svårare att använda sig av.

Vem vinner?
Jag tror på en jämn serie och säger 2–1 till Jämtland. Mest beroende på hemmaplansfördelen även om den inte imponerar så här långt. Det är bra för Borås att veta att Jämtland endast vunnit 8 av 14 hemmamatcher. Men jämtarna har fördelen av att ha ett bättre självförtroende samt en entusiastisk hemmapublik i ryggen. Det är lite ”hype” i Östersund. Kom ihåg att laget aldrig varit i en semifinal. I år finns verkligen chansen.

Imorgon (2 april) kommer en genomgång av den andra kvartsfinalen som spelas mellan Södertälje Kings-Umeå BSKT.

 

/Jonte Karlsson

Dela inlägget