Fotograf: Kenta Jönsson / Bildbyrån

Matchguide: Södertälje Kings-BC Luleå

I eftermiddag möts Södertälje Kings och BC Luleå för fjärde gången den här säsongen och hittills har Luleå vunnit två av tre matcher. Här är senaste nytt!

Vilka: Södertälje Kings–BC Luleå
Vad: 🇸🇪 SBL, omgång 22
När: Lördag 17 februari, kl 16.04
Var: Täljehallen, Södertälje
Sändning: SBLPlay.se

Det är inte mer än en månad sedan den senaste matchen uppe i Luleå Energi Arena som var helt igenom jämn med 13 ledningsbyten och 15 gånger lika, men där hemmalaget till sist lyckades säkra en knapp fempoängsseger.

Södertälje fortsätter sin ostadiga resa genom grundserien och har nu fyra raka förluster efter den senaste förlustmatchen mot Umeå BSKT, som också innebar att man halkade ned till en femteplats i tabellen.
– Vi kom ju inte upp självklart i den energinivån och det vi ville i andra halvlek. Så jag ser fram emot matchen på lördag, säger Södertäljes tränare Ludde Degernäs närmare nio på torsdagkvällen efter att nyss ha avslutat ett träningspass.
– Vi tränar på bra i dag (läs torsdag) och pratat lite om föregående match och pratat lite också om matchen på lördag, så ”business as usual” som man säger. Toni (Bizaca) har blivit clearad, han ska spela på lördag. Han tränade i dag, så han ska vara redo inför lördag. Så det är självklart att det är skönt att laget börjar bli fulltaligt så att vi får se riktigt var vi kan vara när det drar ihop sig.

Till skillnad från Bizaca spelade Rudy Mbemba mot Umeå, i sin första match för säsongen och var full av optimism inför fortsättningen:
– Det är jättekul att vara tillbaks. Jag spelade match, senast var det väl i april förra året. Jag trivs jättebra, grymma killar i laget, kemin är jättebra. Men vi ska inte låta en match ta ner oss, tänka att vi inte alls är bra. Jag menar, det är bara en match, man får se det så. Jag tränar med grabbarna, men jag känner fortfarande att spelmässigt på plan kan jag göra så mycket mer. Nu på matchen var det mer att känna var jag kan hitta folk och så där. Så jag menar, det är därför man har försäsongen – det här blir min försäsongsträning.

Även Degernäs ser positivt på vad Mbemba kan komma att tillföra till laget:
– Jo, men det är alltid speciellt när man gör premiär och han var inte hundra procent, men det är alltid skönt att få det gjort och sen ser vi fram emot på lördag. Han är väldigt hungrig, han vill mycket och jag hoppas verkligen och jag tror verkligen att han kommer hjälpa oss här i slutspurten.

Serieledande Luleå har haft en imponerande säsong med 16 segrar och fyra förluster och är naturligtvis en stark kandidat till SM-guldet. Bidragande är att truppen är näst intill intakt från föregående säsong och att de regerande svenska mästarna därmed har kunnat fortsätta tillsammans utan att behöva börja från början vid säsongsstarten.
– Det är ett väldigt bra lag, de har spelat bra basket under säsongen och de känner varann väldigt bra från föregående säsong. De har haft bra kontinuitet och det är en av guldfavoriterna tillsammans med Norrköping. Så att det kommer bli en tuff match, men på samma gång så vet vi att vi kan spela med dem från senaste matchen uppe i Luleå. De är väldigt duktiga individuellt, de har duktiga spelare i Rozzell och Anzuluni självklart och sen har de Tom Lidén som är en jätteviktig kugge för dem, med hans rutin och hans spelintelligens. Det gäller att vi får stopp på dem mycket individuellt och sen att vi lyckas straffa deras svagheter under matchen, kommenterar Degernäs motståndet och fortsätter:
– Det ska bli en kul match, jag hoppas på mycket folk, jag hoppas på en bra stämning nu när det är fri entré, hoppas på mycket kids i hallen som kommer och supportar och skriker och livar upp stämningen, för vi behöver all support på lördag.

Så här säger Luleås tränare Peter Öqvist inför dagens match:
– Jag brukar säga det att vi behöver bli knuffade som lag. Så att vi tvingas reagera på ett bra sätt och tvingas utveckla oss själva. Södertälje är en tuff motståndare och om jag förstått det rätt så har de fullt manskap för första gången på länge.

BC Luleå har haft en full träningsvecka med fokus på att behålla intensiteten i försvarsspelet. Det blir en av nycklarna under lördagens match, menar Peter Öqvist.
– Vi har legat på med ganska bra volym och bra intensitet. Grabbarna har haft en riktigt fin träningsvecka. Vi har försökt bibehålla den intensiteten i försvaret som vi har lyckats jobba upp efter vår svacka under början av året. Vi har sett helt okej ut på träning.

Han fortsätter:
– Offensivt har vi tittat på en mängd olika detaljer. Mycket grund men massor av olika detaljer i spelet som vi vill förbättra också. Lite grann med timing, hur vi hjälper varandra till bra avslut på olika positioner och olika mismatches.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings) / Max Wiik (BC Luleå)
 

LÄGET I LAGEN:❓
Södertälje kan ställa upp med bästa möjliga lag.

Luleå ser precis som Södertälje ut att kunna ställa upp med ordinarie lag.

NOTERA ATT: ✍️
* Det är fri entré till matchen!
* Så här har säsongens tidigare möten slutat: Södertälje-Luleå 94-83, Luleå-Södertälje 88-58, Luleå-Södertälje 82-77.
* Luleå är det lag i SBL som gör flest poäng per match: 87.3 ppg. Södertälje snittar 77.3 ppg (7).

LÄS MER: 📒
Södertäljes hemsida inför matchen
Luleås hemsida inför matchen

Dela inlägget