Fotograf: Montage (Bildbyrån)

Matchguide: Södertälje Kings-Umeå BSKT

Det har varit en händelserik säsong för Södertälje Kings, som ikväll möter Umeå BSKT för tredje gången under säsongen efter ytterligare spelarförändringar. Här är senaste nytt!

Vilka: Södertälje Kings–Umeå BSKT
Vad: 🇸🇪 SBL, omgång 21
När: Tisdag 13 februari, kl 19.04
Var: Täljehallen, Södertälje
Sändning: SBLPlay.se

Senast lagen möttes vann Södertälje med 19 poäng, men sedan dess har Umeå vunnit mot Uppsala Basket, Borås Basket och BC Luleå (den sistnämnda på bortaplan). I tabellen befinner sig Södertälje på fjärde plats och Umeå på sjätte när 20 matcher har spelats.

– Umeå är ett bra lag med bra guardpar i deras amerikaner Gilchrese och Arik Smith, och sen den stora killen Andre Nilsson som har haft en väldigt bra säsong och utvecklats väldigt mycket. De slog Luleå i Luleå, men ligan är väldigt jämn och lagen nere är mycket bättre än de var för två-tre år sen. De har jobbat hårt uppe i Umeå och fått ihop ett bra lag. Sen så är det vårt jobb att stoppa dem på tisdag och att kontrollera deras guardpar, deras stora spelare och deras transitionsspel. Det är ett tufft lag, vi måste se till att vi kommer redo, vi måste vara hundra procent på tårna från början av matchen och hålla i vår gameplan i fyrtio minuter, säger Södertäljes tränare Ludde Degernäs till klubbens hemsida.

I förra veckans förlustmatch mot Norrköping Dolphins gjorde Alexander Lindqvist comeback efter en längre skadeperiod medan nyförvärvet Rudy Mbemba fick vänta lite till med premiären, vilken eventuellt ser ut att dröja lite till, liksom för Toni Bizaca, enligt Degernäs:
– Fortfarande så är det osäkerheter med Rudy och Bizi till matchen på tisdag. Alex ska vara redo igen och spela, så vi börjar mer och mer bli fulltaliga, men fortfarande är det en bit kvar, det kommer nog inte vara förrän eventuellt till Luleå-matchen som vi har alla tillbaka. Men vi får se, vi tar ett beslut i morgon (läs idag) om Bizi och Rudy.

Att den före detta Södertälje-spelaren Alexander Lindqvist nu är tillbaka i laget, om än förståeligt nog lite ringrostig, är av stor betydelse på fler plan än bara spelmässigt och kommer att ha en ännu mer central roll allt eftersom han närmar sig sin gamla form.
– Det är kul att ha Alex tillbaka i Södertälje och det är självklart en fantastisk människa och kvalitetsspelare som vi sajnat. Sen så vet vi att han kanske inte är hundra procent ännu, men vi måste ge han den tiden. Och det är samma sak med honom som med laget att vi måste ha tålamod och se vart kan vi komma och det vet vi nog inte riktigt förrän efter landslagsbrejket. Det är Umeå och Luleå, sen kommer landslagsbrejket med matcher den 23 och 26 februari. Det är en kul utmaning och det är fantastiskt hur grabbarna med Martin och så som varit med från början har visat fantastisk karaktär och fortsätter jobba hårt, berättar Degernäs och fortsätter:
– Rudy kommer in med en skön energi och det är en bra kille som många av grabbarna tycker om, det är viktigt, och sen Alex också. Det är två grabbar som grabbarna i laget tycker om och det är nånting som är jätteviktigt för mig. Det är så vi har byggt laget från början, vi har verkligen inte tummat på personligheterna och karaktärerna i lagbygget.

Men trots att han är nöjd med de spelare som har tillkommit under säsongen ser han fram emot lite kontinuitet för att kunna fortsätta processen och även satsa fullt ut på återstoden av säsongen, och säger med ett skratt att nu får det vara nog, med syfte på förändringar i truppen.
– Det är självklart att det har varit en speciell säsong, men också så visste vi det innan säsongen att det kommer bli en process med allting att Vedran har lämnat och lite så där. Jag ska inte säga att vi bygger om på nytt, men det blir ju en ny tid efter Vedran, när en så fantastisk coach och människa har lämnat. Det är väl det som man får komma tillbaka till, vi måste tro på processen och fortsätta jobba hårt och sen förstår ju vi att det är ett läge här nu med slutspelsracet, självklart.

Södertälje har trots spelarbyten haft ett namnkunnigt lag under hela säsongen 2017/18 som har briljerat och underpresterat om vartannat och är nog ett av de mest oförutsägbara lagen i Svenska Basketligan. Degernäs menar att de roller som Nicholas Spires och Tobias Borg inte kunde ta i laget berodde på oförutsedda omständigheter som i Borgs fall ledde till oförtjänt kritik på grund av en skev förväntansbild från omgivningen:
– Vi kunde ju aldrig förutspå att de skulle köpa Nick så tidigt och förutspå att Tobbe skulle vara skadad och sen åka iväg till Spanien och inte kunna göra sig rättvisa här i Södertälje. Det är taskigt kanske att säga, jag vet inte, det har stått lite att han har underpresterat. Tobbe har inte underpresterat – han har inte kunnat få vara hel. Det är det som är lite tråkigt.

Nu befinner sig Degernäs och hans mannar vid en punkt när förändringarna har nått sin kulmen men när det fortfarande är svårt att bedöma vad som är rimligt att förvänta sig av återstoden av säsongen:
– Det känns som om jag har sagt det flera gånger under året, att vi har inte haft ett fullt lag på papperet. Och när man har ett fullt lag, då vet man riktigt hur långt man kan gå. Vi måste ta en match i taget och sen får vi se vart vi kommer. Men det jag lovar är att vi kommer att fajtas och göra vårt bästa för att vinna varje match fram till slutet av serien, att vi ska göra allting i våran makt för att ta oss till slutspel.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)
 

LÄGET I LAGEN:❓
Södertälje saknar som sagt troligen Rudy Mbemba och Toni Bizaca.

Umeå reser till Södertälje med tio spelare.

NOTERA ATT: ✍️
* Säsongens två tidigare möten har slutat: Umeå-Södertälje 97-78, Södertälje-Umeå 85-66.
* Umeå snittar 83.8 poäng per match, vilket man är näst bäst på i hela SBL.
* Södertälje snittar 77 poäng per match.

LÄS MER: 📒
Södertäljes hemsida inför matchen
Umeås hemsida inför matchen

Dela inlägget