Fotograf: Josefine Loftenius / Bildbyrån

Här är Sveriges VM-kvaltrupp

Idag offentliggjordes den svenska VM-kvaltruppen till matcherna i februari mot Turkiet och Ukraina. Förbundskapten Vedran Bosnic gör få ändringar från det första kvalfönstret.

I februari fortsätter herrlandslaget resan mot VM i Kina 2019 – med kontinuitet som grund. Förbundskapten Vedran Bosnic har tagit ut 14 spelare till spel mot Turkiet 23/2 och Ukraina 26/2. Till skillnad från det första kvalfönstret är det få ”nya” namn. Jeffery Taylor, som inte kommer till spel på grund av konflikten mellan FIBA och Euroleague, är inte uttagen och tillbaka i truppen är Södertälje-spelaren Alexander Lindqvist.
– Alex var lagkapten förra sommaren och är en stor del av det här laget. Han är en av de yngre ledarna som kan tillföra mycket till landslaget nu och i framtiden. Alex status är en stor fråga för oss alla och vi följer hans rehab. Vi hoppas han är redo i slutet av februari, säger Vedran Bosnic i ett pressmeddelande.

Tillbaka från skada är den stora svenska stjärnan Marcus Eriksson som saknades i de två första matcherna i VM-kvalet på grund av en skadad tå. Valter Lindström gick då in från sin reservplats och är i och med Marcus medverkan inte med nu.
– Vår förhoppning är att vi kan använda Markus, Simon (Birgander) och Alex dessa matcher, något vi tyvärr inte kunde göra senast och förstås påverkade laget. Det är näst intill samma trupp nu, mycket baserad på de som tog oss vidare från förra sommarens kval, säger Vedran Bosnic och fortsätter:
– Vi kan utveckla varje del av vårt spel och med goda förberedelser höja lagets nivå. Vi är inte Serbien, Turkiet, Spanien eller Lettland spelarmässigt och måste hela tiden utvecklas för att ha en större grund med spelare på europeisk toppnivå.

Hemmamatchen mot Turkiet den 23 februari spelas som bekant på Hovet i Stockholm. Det blir, som Viktor Gaddefors uttryckte det i Aftonbladet, ett ”jävla dunder”. Hovet är slutsålt och det kommer vara över 7 500 på läktarna.
– Fantastiskt! Jag är väldigt glad över att få uppleva ytterligare en historisk match. Supportrarna har lagt märke till energin och allt jobb laget lägger ned. Att sälja slut på alla biljetter i en så stor arena händer inte ofta i Sverige. Det motiverar oss att ge allt till våra fantastiska supportrar. Jag ser fram emot att träffa spelarna, ledarstaben och supportrarna, avslutar Vedran Bosnic.

Dela inlägget