Fotograf: Tobias Nykänen / Bildbyrån

TV: Stor dramatik när Nässjö slog Borås

Det bjöds på stor dramatik när Nässjö Basket ordnade säsongens andra seger. Först efter dubbla förlängningsperioder besegrades Borås Basket. Här är matchens höjdpunkter!

Borås Basket fick klara sig utan Nimrod Hilliard IV i fredagens bortamatch i Nässjö. De som kom till spel fick en jobbigt resa fram till 71-71 efter 40 minuter och 79-79 efter 45. Till slut avgjorde Nässjö med glödhett trepoängsskytte i den andra förlängningsperioden och kunde vinna matchen med 97-92.

Fredagsmatchen i Nässjö, mellan Nässjö och Borås, hade till en början både lågt tempo och låg skottprocent från båda lagen. Om detta skvallrade 8-8 efter fem minuter, 10-10 med fyra kvar av första perioden och 11-14 när tio minuter var avverkade. Borås saknade Nimrod Hilliard IV, som skadat sig på träning tidigare under veckan, medan Nässjö fick se nye sin amerikan Devin Gilligan debutera.

I den andra perioden startade Borås bäst och när Jakob Sigurdarson satte en trea från hörnet, till 11-21, tre minuter in i den andra perioden, passade Nässjö på att kalla timeout. En lyckad sådan, får man tillstå. För Nässjö fixade kvickt 17-21 och hade inom loppet av två minuter pressat fram en timeout från gästerna.

Lagens skottprocent gick uppåt en del i halvlekens slutminuter. 30-35 var ställningen när matchen var framme vid halvtidspaus, efter att Borås Marin Mornar varit framme och petat bollen i Nässjös korg på periodsignalen.

Nässjös försvar tog över i inledningen av den tredje perioden och efter drygt tre minuter hade hemmalaget kvitterat till 41-41. Borås led av att Hilliard inte kunde spela matchen, men man hade Jakob Sigurdarson. Islänningen såg till att Borås återtog och behöll ledningen då han satte 44-45, 44-47 och 46-49. Sedan avslutade han perioden med att sänka en trea på “buzzern”. Denna trea innebar att Borås ledde med 57-56 inför den eventuella slutakten.

Tre minuter in i den fjärde perioden tog Borås Baskets headcoach Henrik Svensson en timeout. Då hade Nässjö effektivt tagit sig från underläge 56-57 till 63-59. Borås-centern Jyles Smith hade foulproblem hela matchen, var inte en faktor och foulade ut i den fjärde perioden efter att endast ha spelat sex minuter.

Med 1:25 minuter kvar drog Sigurdarson i en trea till 69-67. Med 1:10 på klockan stod Mornar för en avgörande block, innan Brett Bisping kunde stoppa i 69-69 med 47 sekunder kvar. Andreas Persons drive och layup gav sedan 69-71 med 14,7 sekunder kvar. Person foulade därefter Sango Niangs drive med 4,3 kvar. Niang utjämnade till 71-71 via straffkast. Borås lyckades inte göra poäng i fjärde periodens sista anfall och matchen gick till förlängning.

Nässjö gjorde 6-0 på förlängningsperiodens första två minuter och Borås tvingades till en desperat timeout. Person gjorde fyra raka poäng, till 77-75, innan Bisping fixade kvitteringen, 77-77. Med en minut kvar sänkte Niang 79-77. Sigurdarson tog sig sedan till straffkastlinjen och ordnade iskallt 79-79. Niang hade därefter ett skott på periodsignalen. Men signifikativt för matchen så blev skottet till en airball.

Sedan var det alltså dags för en andra förlängningsperiod och Nässjö tog kommandot. Men med 2:29 kvar satte Simon Gunnarsson en trea till 88-88. Optimism i Borås Basket igen.

Med 1:07 på klockan sänkte Niang 93-88. Fredrik Andersson ordnade snabbt 93-90, innan Angelo Griffis sköt i 96-90 med 33 sekunder kvar. Borås kallade timeout, men missade i nästa anfall och tvingades sätta Nässjö på linjen. Där sänkte Kristian Heder Ternell ett straffkast och skrev därmed fast slutresultatet till 97-92.

MATCHFAKTA / SBL:
Nässjö–Borås 97–92 efter förlängning

(11–14, 19–21, 26–22, 15–14, 8–8, 18–13)
Poäng, Nässjö: Sango Niang 24, Angelo Griffis 22, Jonathan Peleg 11, Thomas Tshikaya 11, Mantas Griskenas 10, Devin Gilligan 9, Dusan Sisic 6, Kristian Heder Ternell 4.
Borås: Jakob Sigurdarson 28, Andreas Person 17, Brett Bisping 13, Fredrik Andersson 11, Marin Mornar 10, Simon Gunnarsson 9, Jyles Smith 2, Mike Palm 2.
Publik: 543.

Text: Magnus Stråhle (Borås Basket)

Dela inlägget