Fotograf: Montage

Matchguide: Lettland-Sverige

Sverige inledde VM-kvalet i fredags mot Ukraina i Norrköping. Då blev det förlust för Sverige, 84-76. Men redan i eftermiddag är det dags för nästa match – Lettland på bortaplan.

Vilka: 🇱🇻🇸🇪 Lettland–Sverige
Vad:  Kval till VM i Kina 2019
När: Söndag 26 november, kl 16.00
Var: Arena Riga, Riga
TV:  TV10 / Viaplay.se

Lettland är på plats 18 i världsrankningen och har en stark baskettradition. I basket-EM i september åkte de ut i kvartsfinal mot blivande mästarna Slovenien. Nu i helgen är omständigheterna dock speciella. Letternas bästa spelare kan inte medverka eftersom de spelar i NBA och Euroleague.

Klubbarna i Euroleague har schemalagt sina matcher exakt samtidigt som VM-kvalmatcherna och tvingat spelarna att välja mellan land och arbetsgivare. Konflikten är ännu inte löst och Sverige drabbas också genom att Jonas Jerebko (NBA) och Jeffery Taylor (Real Madrid, Euroleague) inte kan medverka. För Lettland saknas bland annat Janis Strelnieks, Janis Timma, Davis Bertans och Dairis Bertans, men fem spelare från det lag som spelade EM finns med idag.

Sverige saknar Marcus Eriksson, superskytten som var viktig i förkvalet i augusti har skadat tån och kan inte medverka. Istället är dock Ludvig Håkanson, Chris Czerapowicz och Anton Gaddefors tillbaka i laget – alla tre skickliga skyttar och poänggörare, vilket Czerapowicz verkligen visade mot Ukraina då han sköt i 26 poäng.

För det svenska laget gäller det att kontrollera returtagningen, när Sverige vann sin förkvalgrupp i augusti var returtagningen helt avgörande. Att Czerapowicz är tillbaka i spel (skadad i somras) är ett stort plus då den 201 centimeter långe forwarden är en mycket bra returtagare, inte minst defensivt.

De tre bästa lagen i gruppen går vidare till nästa omgång. En bortavinst i Lettland skulle naturligtvis förbättra Sveriges chanser avsevärt, speciellt efter förlusten i fredags. Lettland föll i sin första match borta mot Turkiet, 85-73. Poängbäst i Lettland blev Zanis Peiners som satte 25 poäng.

Här är Sveriges lag mot Lettland:
Jonathan Person, Tobias Borg, Joakim Kjellbom, Anton Gaddefors, Thomas Massamba, Martin Pahlmblad, Adam Ramstedt, Ludvig Håkanson, Chris Czerapowicz, Viktor Gaddefors, Nick Spires och Johan Löfberg.

Simon Birgander är fortsatt sjuk (feber) och Valter Lindström står över.

Här kan du se presskonferensen efter matchen:

Lettlands trupp:
Arturs Ausejs, Rolands Freimanis, Ojars Silins, Mareks Mejeris, Janis Blums, Radions Kurucs, Aigars Skele, Ilja Gromovs, Andrejs Grazulis, Zanis Peiners, Anzejs Pasecniks och Ingus Jakovics.

SVERIGES KOMMANDE MATCHER: 📒
26 nov kl 16:00: Lettland-Sverige i Riga (TV10)

23 feb: Sverige-Turkiet
26 feb: Ukraina-Sverige
28 juni: Sverige-Lettland
1 juli: Turkiet-Sverige

(Denna text är till viss del hämtad ifrån ett pressmeddelande från Svenska Basketbollförbundet)

Dela inlägget