Fotograf: Josefine Loftenius / Bildbyrån

TV: Tung svensk förlust – Ukraina vann i Norrköping

Det blev förlust för Sveriges basketherrar när man inledde VM-kvalet i Norrköping under fredagen. Gästande Ukraina vann med 84-76. Se höjdpunkter från matchen här!

På förhand målades det upp som en nyckelmatch för Sverige i jakten på att knipa en topp 3-plats i gruppen, vilket ger fortsatt spel i jakten på en VM-biljett så småningom. Men Ukraina, som i september slutade på 16:e plats i EM, var minst en klass större än Sverige – både på pappret – och framför allt på planen.

Sverige hängde med bra i den första perioden, låg endast under med 25-22 efter tio minuter. Men sedan var det här Ukrainas match. Det svenska försvaret hängde inte alls med när Ukraina drog upp tempot och dessutom tog de flesta returerna. I halvtid var ställningen 53-34 till Ukraina. Sverige fick dock ner underläget till sex poäng i slutminuten, men närmare än så kom man inte.
– Vi startade bra tycker jag. Men sedan delade vi inte bollen och spelade som ett lag i den andra perioden. De sprang och gjorde poäng gång på gång, utnyttjade sin storlek och vi fick inga stopp. Men jag tycker i alla fall vi avslutade matchen bra, det ger oss energi inför nästa match. Det känns bättre att förlorade med åtta poäng än 20, nu ska vi vinna i Ukraina med nio, säger Chris Czerapowicz som blev poängbäst i Sverige med 26 poäng.

På söndag fortsätter VM-kvalet för svensk del med bortamatch mot Lettland. Lettland som tidigare under fredagskvällen föll borta mot Turkiet med 85-73.

MATCHFAKTA:
Sverige–Ukraina 76–84

(22–25, 12–28, 19–16, 23–15)
Poäng, Sverige: Chris Czerapowicz 26, Ludvig Håkanson 13, Viktor Gaddefors 12, Jonathan Person 7, Nick Spires 7, Martin Pahlmblad 5, Thomas Massamba 3, Adam Ramstedt 2, Joakim Kjellbom.
Ukraina: Viacheslav Kravtsov 17, Sergiy Gladyr 16, Denys Lukashov 11, Slava Bobrov 10, Oleksandr Mishula 10, Igor Zaytsev 5, Oleksandr Ryabchuk 5, Oleksandr Lipoviy 4, Maxym Kornieenko 4, Maksym Pustozvonov, Artem Pustoviy.
Publik: 2 638.

Dela inlägget