Fotograf: Josefine Loftenius / Bildbyrån

Mycket Södertälje i landslaget

En svensk klubb dominerar rejält i det svenska herrlandslaget – Södertälje Kings. Inte mindre än fem spelare kommer från de senaste årens maktfaktor i svensk basket.

I morgon fredag inleder Sverige kvalet till VM i Kina 2019. Och man gör det med match i Norrköping mot Ukraina, ett land som kom på 15:e plats i basket-EM i september. Sverige utan sina tre främsta spelare (Jonas Jerebko, Jeffery Taylor och skadade Marcus Eriksson), slår i underläge men räkna med ett svenskt lag som tänker sälja sig dyrt.
– Det är ingen tvekan om att Ukraina är ett bra lag, de är stora och mycket duktiga. Många spelare som verkligen kan lira basket, de är bra på att springa och otroligt starka inside. Vi måste se till att vi är tuffa och försöker få dom ur balans. Nyckeln för oss är att få dom att jobba rejält inside och säkra området under korgarna, säger Tobias Borg och fortsätter:
– Gör vi det har vi en bra chans att vinna. Vi ska verkligen göra vad som krävs för att vinna, om det så blir en “grisig” match eller om det blir en mer publikfriande match, det får vi se.

Förutom nämnde Borg som precis kommit tillbaka från den handskada han ådrog sig i SBL-premiären mot BC Luleå i början på oktober, så finns ytterligare fyra spelare från Södertälje Kings i laget mot Ukraina och Lettland: Nick Spires, Adam Ramstedt, Martin Pahlmblad och Valter Lindström – en hel startfemma.
– Vi har skämtat lite om det, haha. Flera av oss har varit med länge och om du tänker på hur det såg ut i somras så är det ingen överraskning. Både Adam och Martin var riktigt bra och Valter är en duktig spelare som är väldigt underskattad, många vet inte vad han kan. Han förtjänar en plats här, säger Borg.

Den 24-årige guarden har som sagt nyligen kommit tillbaka från skada, två ligamatcher har det hunnit bli innan helgens VM-kvalmatcher.
– Handen är inget problem längre, visste det är lite ömt men det är inget som håller mig tillbaka, mest tejpningen som är jobbig. Frakturen ska vara läkt och benet helt, så jag är redo.

Förbundskapten Vedran Bosnic har förutom de fem spelarna i Södertälje Kings även tagit ut två spelare till som spelar i SBL: Norrköping Dolphins center Joakim Kjellbom och Uppsala Baskets Viktor Gaddefors.

Så spelar Sverige i VM-kvalet:
24 nov kl 19:00: Sverige-Ukraina i Norrköping (TV10)
26 nov kl 16:00: Lettland-Sverige i Riga (TV10)

23 feb: Sverige-Turkiet
26 feb: Ukraina-Sverige
28 juni: Sverige-Lettland
1 juli: Turkiet-Sverige

Dela inlägget