Fotograf: Tobias Nykänen / Bildbyrån

TV: Jämtland vann – efter dubbel förlängning

Det bjöds på stor dramatik och krävdes två förlängningsperioder. Men till slut kunde Jämtland Basket vinna borta mot Södertälje Kings med 103-100.

Det var två lag med mycket vilja som möttes under måndagen: Södertälje Kings med förlusten från Umeå färskt i minne och Jämtland Basket med tre raka förluster i bagaget. Jämtland kontrollerade till stor del spelet i den första halvan, men bjöd mot slutet tillbaka motståndarna i matchen som därmed gick till två förlängningar, där Jämtland till sist vann med 103-100 och returtagningen med 57-43. Poängbäst blev William Walker med 32 följd av Martin Pahlmblads 30.

Pahlmblad var nöjd med sin poängskörd, men samtidigt ödmjuk över insatsen:
– Det var skönt, det känns okej. Jag tyckte att jag försvann lite där i slutet, men vi letade också inside på mismatchen, när de bytte. Jag tappade också på returerna, jag går också bort mig lite i rotationerna, det kanske är sådant som inte syns för publiken, men jag är medveten om det. Vi går offensivt, men det är andra grejer som jag måste jobba på.
– Vi har lite mycket energi i andra halvlek, det borde vara tvärtom. Det har blivit lite av en trend som vi inte har lyckats vända, jag vet inte varför det är så. Rent taktiskt och individuellt är vi där och gör rätt saker, men släpper mycket returer och mycket andra chanser. De fick 25 offensiva, jag tror aldrig jag har varit med om det innan.

Den forne Kingsspelaren William Walker, nu i Jämtland, fick en flygande start med åtta poäng och en retur på mindre än tre minuter och bidrog till att gästerna drog ifrån. Antto Nikkarinen hade det desto tyngre och hade redan efter tre och en halv minuter dragit på sig två fouls och blev därmed förpassad till bänken.

När tavlan visade 4:58 gjorde Tobias Borg entré för första gången sedan skadan mot BC Luleå i premiärmatchen. Kort därefter satte han en trea och dessutom +1, som hjälpte Kings att knappa in på underläget. Jämtland hade dock fin utdelning från trepoängslinjen och utnyttjade mismatch-situationer med Borg som försvarare på Walker, samt spelade runt bollen tills rätt läge öppnade sig. Trots det hade poängglappet minskat till 17-21 inför period två, med Pahlmblad i täten för Kings del med sina sju poäng.

Hemmalaget spelade i högt tempo och visade vilja på planen, men kastade i sin iver bort en del bollar och låg i slutet av den första halvan av den andra perioden under med nio poäng. Starke Walker fortsatte vara central i Jämtlands insidespel och den kvicke Gustav Hansson krånglade sig titt som tätt igenom hemmaförsvaret. Pahlmblads långa trea när 7.7 sekunder återstod av perioden innebar ställningen 36-44.
– Will spelar jättebra, han är lite köttigare än våra killar och utnyttjade det, men jag tror dock att våra killar kan stoppa honom. Men han är en jätteduktig spelare, så det var tufft idag att spela mot Will. Han är veteran också, han har spelat i den här ligan sedan jag började spela i ligan, i tolv år liksom, fortsatte Pahlmblad.

Hög intensitet präglade den tredje perioden vilket gynnade Kings, som redan inom de första fem minuterna hade gått upp i ledning. Hemmalaget utnyttjade också sin längd bättre och började ta fler returer. Men fortfarande gavs Jämtland för mycket utrymme vid trepoängslinjen och lade än en gång några poäng mellan sig och motståndarna. Eftersom Borg blev foulad just innan den tredje periodens slut kunde han bättra på siffrorna till 61-64 inför de sista tio minuterna.

Kings kämpade för att komma ikapp, men motståndarna fortsatte att behålla kontrollen. I ett mycket kritiskt läge satte dock Nicholas Spires tre poäng som gjorde att Kings hade kontakt igen, när cirka tre minuter återstod av matchen och med två ytterligare poäng av Adam Ramstedt skilde endast två poäng. Så höll det på tills slutsignalen ljöd och förkunnade fem minuters förlängning.
– Vi har unga spelare, men sedan får man tänka också att Valter och Nick som är unga, de har ändå varit i Real Madrid och Barcelona, de har rutin på vissa grejer som inte ens jag har rutin på och jag är nästan tio år äldre än dem. Så vi har många unga, men många unga som också är iskalla och har rutin. Kanske som lag att vi måste kollektivt ha lite mer gemensam rutin, lita på varann lite mer, berättade Pahlmblad.

Valter Lindström inledde förlängningen med en trepoängare, som Walker snabbt reducerade med två poäng. Och så såg tendensen ut under de återstående minuterna, så pass att ställningen 91-91 ledde till ytterligare fem. Små marginaler avgjorde till sist och den här gången räckte inte Kings insats ända fram.
– Det finns alltid saker man kan ändra, men det var bara att ta returerna. Om du kan ta ett skott kan du väl ta en retur, vi släppte för många. Det blev ändå bättre eftersom vi tog tillbaks målskillnaden. Jag tänker inte stå här och klaga över att det är kort rotation, det handlar inte om det. Vi hade vunnit sex raka om man räknar eurocupmatchen, så jag tänker inte skylla på det, jag tycker det är kul att spela 38 minuter, sade Pahlmblad och fortsatte:
– Det är bara energi, det är det som är problemet. Om man har minus så många returer, vad ska man annars peka på? Jag tror vi var det bästa returtagarlaget i ligan, inte längre, men vi var. Man får släppa det här ganska snabbt och bara tänka på misstagen, lära sig och glömma. Men det är kul att vara tillbaka här och Ludde är ligans bästa coach.

MATCHFAKTA / SBL:
Södertälje–Jämtland 100–103 efter förlängning

(17–21, 19–23, 25–20, 19–16, 11–11, 9–12)
Poäng, Södertälje: Martin Pahlmblad 30, Nicholas Spires 18, Valter Lindström 16, Toni Bizaca 16, Adam Ramstedt 14, Tobias Borg 6.
Jämtland: William Walker 32, William Paul 21, Niklas Larsson 15, Preston Purifoy 13, Gustav Hansson 13, Jaan Puidet 5, Oliver Gehrke 2, Olle Lundqvist 2.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

Dela inlägget