Fotograf: Bildbyrån (montage)

Matchguide: Säsongens första Norrlandsderby

Norrlandsderby väntar i Luleå under fredagen. De regerande mästarna BC Luleå tar emot ett Umeå BSKT som trots tre förluster inlett säsongen positivt.

Vilka: BC Luleå–Umeå BSKT
Vad: 🇸🇪 SBL, omgång 4
När: Fredag 20 oktober, kl 19.04
Var: Luleå Energi Arena, Luleå
Sändning: SBLPlay.se

Det är dags för Norrlandsderby i Luleå Energi Arena. Det är Västerbottenslaget Umeå BSKT som kommer på besök och BC Luleå jagar sin tredje raka seger.

Umeå har ännu inte vunnit någon match i SBL men däremot spelat jämnt med förväntade topplag som Norrköping Dolphins och Borås Basket.
– Det kommer bli en tuff match. Umeå har haft några bra fighter mot andra bra lag i ligan så vi måste komma ut fokuserade och redo att spela. Vi måste jobba hårt och framför allt ha roligt. Vi ser fram emot att ge fansen en bra show och bara spela BC Luleå-basket, säger Luleås stjärnguard Brandon Rozzell till klubbens hemsida.

BC Luleå och Umeå BSKT möttes på försäsongen. Hemmalaget vet med andra ord vad man ska vänta sig under fredagskvällen.
– De är ett snabbt lag. De har en mix av storlek och snabbhet. Vi måste fokusera på försvarsspelet, kommunicera mycket och göra de små detaljerna bra. Om vi gör det så kommer vi att vinna, säger Rozzell.

Brandon Rozzell och hans gäng är kända för att spela en snabb och underhållande basket med intensivt försvarsspel. Och vägen till seger mot Umeå BSKT blir genom just det – eller ”vacker basket”, som Rozzell kallar det.
– Ha kul. Vi vill dela mycket på bollen och vi har många individuellt talangfulla spelare. Jag kan göra poäng, Yannick (Anzuluni), Adam (Rönnqvist) och Quinton (Upshur) också. Vi vill att det ska se vackert ut. Få några alleyoops, några extrapassningar och få spelet att se vackert ut som vi vet att vi kan göra, säger han.

Så här säger Umeås tränare Jesper Gustavsson till VK:s basketblogg inför matchen:
– Luleå har i princip exakt samma lag och exakt samma spel som tidigare. Dom är bra och dom spelar tillsammans. Enkelt koncept men ruggigt bra, inget lull-lull utan bra med enkla medel. Därför vann de guldet i våras.
– Vi ska försöka åka upp till Luleå och hänga med i tempot. Vi vill också spela med högt tempo, samtidigt som vi ska försöka kontrollera Luleås alla stjärnor. För oss gäller också att klara av att orka hela matchen och att kunna avsluta bra.
 

LÄGET I LAGEN:❓
BC Luleå ställer upp med i princip fullt lag. Denzel Andersson är helt redo för spel igen efter en fotstukning. Anton Kobylak-Berglund saknas dock fortfarande på grund av en handskada.

Umeå ser ut att kunna ställa upp med bästa möjliga lag.

NOTERA ATT: ✍️
* Träningsmatchen mellan lagen i september slutade 98-80 till Luleå.
* Umeå har skjutit i 95 poäng mot Norrköping och senast 99 mot Borås.
* Yannick Anzuluni och Egal Saleman ligger på delad tredjeplats i poängligan med ett snitt på 20 poäng per match.

LÄS MER: 📒
Luleås hemsida inför matchen
Umeås hemsida inför matchen

Dela inlägget