Fotograf: Johanna Lundberg / Bildbyrån

Här är truppen till VM-kvalet

Längre. Större bredd. Fler stjärnor. När herrlandslaget inleder VM-kvalet mot Ukraina i Norrköping den 24 november är det ett mycket starkt lag som drar på sig landslagsdräkten.

Förbundskapten Vedran Bosnic har tagit ut de 14 spelare som kallas till spel i de första två matcherna mot Ukraina (hemma) och Lettland (borta).
– Jag hoppas att alla är friska och i god form när vi samlas den 20 november. Vi behöver spelare som kommer hungriga och reda att fajtas varje sekund i landslagsdräkten, precis som våra spelare kämpade i somras, säger Vedran Bosnic i ett pressmeddelande.

Det är flera “nya” namn med i truppen jämfört med laget som avancerade från det inledande VM-kvalomgången i augusti, men det är inte vilka spelare som helst. Ludvig Håkanson, Chris Czerapowicz, Joakim Kjellbom och Anton Gaddefors är tillbaka, alla tongivande spelare i EM-kvalet förra året. Jeffery Taylor är kallad och tillbaka för första gången på fyra år. Och Simon Birgander, som gjorde succé i U20-EM i somras, kallas för första gången till seniorlandslaget.

– Förhoppningsvis kan Jeffery få chansen att spela, precis som resten av Euroleagues spelare. Joakim har alltid gjort ett fantastiskt jobb med landslaget tidigare, och förtjänar möjligheten att spela igen, framförallt på hemmaplan i Norrköping, säger Vedran Bosnic och fortsätter:
– Ludde, Chris och Anton har missat de senaste landslagssamlingarna på grund av skador, men de ger oss verkligen fler spetskvaliteter vi behöver. Och Simon är ett framtidsnamn som kommer att vara en nyckelspelare i blågult för lång tid framöver och det ska bli spännande att se honom i denna omgivningen.

Truppen:
Adam Ramstedt, Södertälje BBK
Anton Gaddefors, Krosno (POL)
Christopher Czerapowicz, Tsmoki-Minsk (BLR)
Jeffery Taylor, Real Madrid (ESP)
Joakim Kjellbom, Norrköping Dolphins
Jonathan Person, BC Mures (RUM)
Ludvig Håkanson, Movistar Estudiantes (ESP)
Marcus Eriksson, Gran Canaria (ESP)
Martin Pahlmblad, Södertälje BBK
Nicholas Spires, Södertälje BBK
Simon Birgander, Joventut (ESP)
Thomas Massamba, MKS Dabrowa Gornicza (POL)
Tobias Borg, Södertälje BBK
Viktor Gaddefors, Klubblös

Reserver:
Carl Engström, BC Tartu (EST)
Johan Löfberg, CB Breogán (ESP)
Tim Schüberg, Norrköping Dolphins
Tom Lidén, BC Luleå

Text: Svenska Basketbollförbundet

Dela inlägget