Fotograf: Peter Skaugvold / Bildbyrån

Så nära var Rozzell att vinna 16 miljoner

I somras var Brandon Rozzell tre vinster från att vinna 16 miljoner kronor. Nu berättar BC Luleås guard om miljonmissen – och avslöjar storyn bakom sitt smeknamn ”The Mayor”.
– De säger att jag är lite som en borgmästare, säger Rozzell.

Varje sommar i USA spelas basketturneringen ”The Tournament” eller ”TBT”. Alla som är 18 år eller äldre får delta – och den slutgiltiga segraren tar hem två miljoner dollar (drygt 16 miljoner svenska kronor).

BC Luleå-guarden Brandon Rozzell ställde, precis som varje år, upp tillsammans med spelare från sitt gamla college Virginia Commonwealth University. Laget kallar sig ”Ram Nation” och i truppen finns bland annat tidigare NBA-spelare som Larry Sanders och Eric Maynor. I motståndarlagen fanns både NBA-spelare och topplirare från Euroleague. Och Rozzells Ram Nation tog sig hela vägen till kvartsfinal.
– Det var en riktigt bra erfarenhet. Vi var tre segrar ifrån att vinna två miljoner dollar (drygt 16 miljoner svenska kronor). Det bästa var att få möta så bra spelare och hela laget som vi mötte i kvartsfinal bestod av Euroleague-spelare. Det gav mig mer motivation att komma tillbaka hit och göra en bra säsong, säger Brandon Rozzell till Luleås hemsida.

Bland alla dessa internationella stjärnor var BC Luleås Brandon Rozzell bäst på planen i kvartsfinalen. Han satte sju av åtta trepoängare, var nära att ge Ram Nation segern och leda sitt lag närmare miljonvinsten. Hans imponerande insats räckte inte. Men matchens sändes på ESPN och gav eko över hela USA.
– Jag hade en bra match och den sändes faktiskt på ESPN. Min familj, alla mina vänner och lite folk från Luleå fick till och med se matchen. Jag är glad att jag kunde göra så bra ifrån mig på nationell tv. Jag gjorde bara vad jag brukar göra när jag spelar basket, säger Rozzell.

Under sina år på Virginia Commonwealth University fick Brandon Rozzell smeknamnet ”The Mayor”. Och det finns förstås en berättelse bakom det. Under ett av Rozzells år på skolan gjorde hans lag succé i NCAA-slutspelet. Matcherna sändes på nationell tv, han gjorde succé och fick smeknamnet av den legendariske tv-kommentatorn Dick Vitale.
– Haha, jag gav det inte till mig själv. Jag kommer från Richmond i Virginia. Jag gick high school och college där och bodde tio minuter från skolan också. Dick Vitale sa något i stil med att “Rozzell kommer bli borgmästare (mayor) i Richmond när han kommer hem igen”.

Han fortsätter:
– Efter det så hakade fansen och mina lagkamrater på. Jag trodde att folk skulle ge upp det. Men när vi kom hem till Richmond efter matchen så hakade alla på. De säger att jag är vänlig, trevlig och hälsar alltid på alla. Lite som en borgmästare. Sedan dess har det hängt med mig.

Är det så du introducerar dig för nya människor? Som ”The Mayor”?
– Nej, nej, nej (skratt). Jag skriver det på Instagram och för fansen hemma i USA. Men jag skulle aldrig introducera mig som The Mayor. De retar mig lite hemma för det men jag gillar det. Det är mitt streetball-namn”.

I BC Luleås omklädningsrum är det dock Brandon Rozzell själv som delar ut smeknamnen. Ja, enligt honom själv i alla fall.
– Vi kallar Anton Saks för “Hoodie Melo”. För på träningar kör han alltid en mot en som Carmelo Anthony (NBA-stjärna) gör på somrarna. Vi kallar Jonte Arvidsson för “Pee-Wee” för att han är en liten kille. Vi brukar kalla småkillar i USA för det. Daniel Hansson kallar vi för “Daniel San” efter karaktären i Karate Kid.

Text: Max Wiik (BC Luleå)

Dela inlägget